Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Číně odstartují z první řady mercedesy, Vettelovi se nedařilo

Šanghaj - Poprvé v kariéře odstartuje z prvního místa do závodů formule Němec Nico Rosberg, který se svým mercedesem ovládl kvalifikaci Velké ceny Číny. Výborný výsledek stáje Mercedes potvrdil druhým místem Rosbergův týmový kolega, sedminásobný mistr světa Michael Schumacher. Obhájci titulu Sebastianu Vettelovi se nedařilo a odatrtuje až z jedenácté pozice.

Vítěz kvalifikace Nico Rosberg
zdroj: ČTK/AP autor: Greg Baker

Schumacher sice dosáhl až třetího času za Lewisem Hamiltonem, jenže britský jezdec McLarenu se musí na startovním roštu nedělního závodu posunout o pět míst, protože jeho tým byl v Šanghaji penalizován za výměnu převodovky.

Kvalifikace byla naopak pohromou pro šampiona posledních dvou let Sebastiana Vettela z Red Bullu. Po druhé části se nevešel mezi elitní desítku pro závěrečnou fázi a 11. místo je pro něj nejhorším výsledkem za poslední více než dva roky (od října 2009).

"Vlastně jsem byl s autem celkem spokojený a nebylo nic vyloženě špatně," krčil rameny Vettel, který dlouho zarytě mlčel, když do mikrofonu dostal zprávu, že do třetí části kvalifikace nepostoupil. "Jediné pozitivní na tom je, že mám novou sadu pneumatik," dodal sklesle pilot, který kraloval předchozí sezoně a dosáhl v ní rekordního počtu patnácti kvalifikačních vítězství v jednom roce.

Sebastian Vettel se v Číně zatím trápí
zdroj: ČTK/AP autor: Eugene Hoshiko

Místo Vettela si dnes slávu v Číně užívali jeho němečtí kolegové. Šestadvacetiletý Rosberg se dočkal první pole position po 110 absolvovaných závodech v kariéře a Mercedesu pro jeho vlastní tým vybojoval kvalifikační prvenství po dlouhých 57 letech. Pak Mercedes dodával soupeřům jen motory a vrátil se s vlastní stájí před dvěma lety.

Schumacher si zase vyjel nejlepší postavení na roštu od návratu do formule 1 a potvrdil tak nejrychlejší čas z pátečních tréninků. "Je to bomba, úžasný pocit," radoval se Rosberg, syn finského mistra světa z roku 1982 Kekeho Rosberga. Nejrychlejší čas zajel hned v úvodu poslední části kvalifikace a byl si tak jistý, že i když zbývaly ještě čtyři minuty, zajel do boxu a vystoupil z vozu. Nakonec vyhrál suverénně s náskokem půl vteřiny.

Vedoucí muž seriálu Španěl Fernando Alonso odstartuje z páté řady. Ve druhé budou stát Japonec Kamui Kobajaši se sauberem a Fin Kimi Räikkönen s lotusem.

Nedělní Grand Prix, třetí v sezoně, začne v 9:00 SELČ.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články