Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Česku se zřejmě pojedou dva konkurenční motocyklové šampionáty

Praha - Nově vzniklý Český svaz motocyklového sportu (ČSMS) plánuje v letošním roce uspořádat 62 závodů v šesti hlavních motocyklových disciplínách. Podle rozhodnutí Mezinárodní motocyklové federace (FIM) ale Česko v zahraničí i nadále zastupuje konkurenční Autoklub České republiky, který má také právo v tuzemsku pořádat mezinárodní šampionáty.

Prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek
zdroj: ČT24

Je tak prakticky jisté, že v České republice se budou ve většině disciplín konat dva domácí seriály. ČSMS s odkazem na rozhodnutí tehdejšího ministra školství, tělovýchovy a sportu Josefa Dobeše poukazuje na skutečnost, že je držitelem takzvané národní autority. Mistrovství republiky však hodlá dál pořádat i Autoklub.

Dva domácí mistři tak zřejmě budou v silničních závodech, motokrosu, enduru, na ploché dráze, v supermotu a závodech na přírodních okruzích. ČSMS bude akceptovat na svých akcích závodníky se všemi řádně vydanými licencemi, tedy i s licencemi AČR. Autoklub ale podobný vstřícný krok učinit nechce.

Svaz, v jehož čele stojí majoritní vlastník Masarykova okruhu Karel Abraham starší, z rozhodnutí FIM zaštiťuje i závody mistrovství světa silničních motocyklů a superbiků v Brně a Grand Prix na ploché dráze v Praze. Abraham uvedl, že předsednictvo mezinárodní federace opět vrátilo pod dikci ČSMS i další dva světové plochodrážní závody v Pardubicích a Divišově, jejichž organizátoři požádali, aby spadali pod AČR.

"Momentální situace je díky rozhodnutí FIM trochu patová. Díky tomu, že jsme získali dohled nad závody MS, jsme takzvaná přidružená autorita," řekl Abraham, který věří, že prosincové valné shromáždění mezinárodní federace přijme za svého řádného člena "jeho" svaz místo AČR.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články