Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Brně začaly tréninky, Abraham byl šestnáctý, Kornfeil šestadvacátý

Brno – Žádnou velkou díru do světa čeští motocyklisté v úvodních trénincích na Velkou cenu České republiky Brna neudělali. Karel Abraham v nejsilnější kubatuře MotoGP zajel šestnáctý čas a Jakub Kornfeil v nejslabší Moto3 až šestadvacátý. Nejrychlejší v MotoGP byl třetí jezdec průběžné klasifikace mistrovství světa Andrea Dovizioso z Itálie a v Moto3 Španěl Joan Mir, jenž je lídrem seriálu.

Karel Abraham a Valentino Rossi na tiskové konferenci
zdroj: ČT4 autor: ČTK/Václav¨Šálek

Obhájce titulu mistra světa v MotoGP a vedoucí závodník seriálu Španěl Marc Márguez skončil desátý. Ital Valentino Rossi, který v Brně už sedmkrát zvítězil, byl klasifikován na 14. místě s více než sekundovou ztrátou na Doviziosa.

Abraham: Mám plán na zrychlení

"Jelo se mi dnes dobře, jsem spokojen. Vyzkoušeli jsme si trať na mokru i na suchu. V dopolední části jsem očekával lepší výsledek," uvedl Abraham, který v prvním tréninku obsadil dvacáté místo. "Měli jsme na mokru nějaké problémy. Doufejme, že víme, jak na ně. Prostor na zlepšení bude," dodal brněnský rodák, který se odpoledne na suché trati posunul na šestnácté místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Abraham: Do soboty ještě musíme zapracovat na nastavení

Oproti ranní části předstihl Francouze Lorise Baze, Itala Andreu Iannoneho, Španěla Tita Rabata a Brita Sama Lowese. "S tímto výsledkem, časem, průběhem i pozicí jsem naprosto spokojen. I když nás problémy neopustily a řešili jsme je jak v průběhu tréninku, tak i po něm. Máme už plán na zítřek na další zrychlení," uvedl Abraham, který se netají cílem rozšířit na domácí trati svoji dosavadní letošní bodovou sbírku.

V MotoGP bodoval v pěti z devíti závodů a v průběžné klasifikaci mu patří 19. místo. "Budu spokojen s každým umístěním do patnáctého místa. Skvělé by bylo dostat se do desítky nejlepších. To by byl výsledek snů. Vzhledem k síle továrních jezdců by to znamenalo mít velkou porci štěstí. Ale věřím, že už konečně i v Brně se mi začne dařit," doufá Abraham.

Do MotoGP se vrátil po roční epizodě ve světovém šampionátu superbiků s velkým odhodláním a v psychické pohodě. "Mám více zkušeností. Poznal jsem, co znamená jet v jiném, nezávislém týmu. Trochu na mě zatlačili ve změně přístupu. Nebyl špatný, ale nyní dělám některé věci trochu jinak. Věřím, že se to projeví i na výsledcích," dodal Abraham.

Kornfeil: Chci do šesté řady

Loni šestý Kornfeil zajel v prvním tréninku Moto3 pětadvacátý čas, když odkroužil třináct kol. Ve druhém svůj výkon zlepšil o tři sekundy, ve výsledkové listině se ale o jedno místo propadl.  

"Výsledek bych rozhodně nebral jako tragédii. Na největší soupeře jsem ztratil zhruba čtyři desetiny sekundy. Na suché trati tento rozdíl znamená hodně, na mokru to není tak hrozné," řekl Kornfeil.  Posteskl si, že v odpolední rychlejší části se mu nepodařilo chytnout někoho ze soupeřů. "Pokud jedu sám, tak jsem na rovinkách bez šance. Ve druhém tréninku se naopak soupeři vyvezli za mnou. A dostali se na umístění okolo patnáctého místa," uvedl Kornfeil, který čeká víc od sobotní kvalifikace.  

"Už by nemělo pršet, takže se pojede za zcela jiných podmínek. Mým cílem je dostat se minimálně do šesté řady na startovním roštu, což znamená být do osmnáctého místa. V sedmé už je to špatné, neboť není pořádně vidět na startovací světla," řekl Kornfeil.

Tréninky (kombinované časy po dvou jízdách):

Moto3: 1. Mir 2:20,819, 2. Canet (oba Šp./Honda) -0,469, 3. Norrodin (Malaj./Honda) -0,512, ...26. Kornfeil (ČR/Peugeot) -2,934.

MotoGP: 1. Dovizioso (It./Ducati) 1:56,332, 2. Folger (Něm./Yamaha) -0,398, 3. Petrucci (It./Ducati) -0,419, ...16. Abraham (ČR/Ducati) -1,537.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články