Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Úspěšný začátek sezony. Všichni čeští jezdci bodovali

Dauhá - Jakub Kornfeil vstoupil do sezony ve třídě Moto3 šestým místem ve Velké ceně Kataru a navázal na slibný výsledek z kvalifikace. Debutant v seriálu Karel Hanika ve stejné kategorii bodoval čtrnáctým místem. V královské MotoGP dojel Karel Abraham třináctý.

Jakub Kornfeil
zdroj: isifa/MAFRA/ autor: David Neff

Kornfeil startoval ze čtvrté příčky a celý závod strávil ve skupině, jež stíhala dvojici Álex Márquez, Jack Miller, jež si brzy vytvořila náskok. V závěrečných okruzích se však pole závodníků spojilo do jedné vedoucí skupiny, v níž se měnilo pořadí téměř v každé zatáčce. Pro první vítězství v kariéře si nakonec dojel Australan Miller na stroji KTM před Márquezem. Třetí místo obsadil další Španěl Efrén Vázquez.

Dvacetiletý Kornfeil projel cílem 586 tisícin sekundy za vítězem a poprvé v kariéře skončil v Kataru v první desítce. O jedno místo zaostal za svým nejlepším výsledkem v kariéře. Sedmnáctiletý Hanika zahájil účinkování v mistrovství světa ziskem dvou bodů. Při svém prvním startu na okruhu Losail dojel jedenáct sekund za týmovým kolegou Millerem. "První závod nebyl špatný. Startoval jsem z 19. pozice, a právě proto si myslím, že jsem neskončil výše. I přesto jsem šťastný," uvedl Hanika.

"Bohužel jsem dnes ztrácel na rovince. Naše převody nebyly tak rychlé jako kluků před námi. Proto jsem se to pak snažil dohánět na brzdy. Někdy to mohlo vypadat, že se snažím jet opravdu hodně na krev, ale nebylo prostě jiné východisko," uvedl Kornfeil. "Je to velká škoda. Celý víkend jsme patřili k nejrychlejším a teď v závodě se bohužel nepodařilo dát všechny kousky té pověstné mozaiky dohromady. Každopádně se ale deset bodů bude moc hodit a být druhá KTM v cíli snad není ostuda," dodal.

Abraham dojel třináctý, vyhrál Márquez před Rossim

V MotoGP bodoval Abraham, jehož stále limituje operované rameno, na třinácté pozici. Českému jezdci na hondě pomohly k umístění mezi bodovanou patnáctkou i pády soupeřů před ním. Na zemi skončili například Španěl Jorge Lorenzo a Němec Stefan Bradl, kteří v době svého pádu vedli. Pro vítězství si dojel mistr světa Márquez na hondě, jenž až do cílové rovinky bojoval s italským veteránem Valentinem Rossim na yamaze. Třetí skončil Márquezův týmový kolega a krajan Dani Pedrosa.

"Jsem samozřejmě šťastnej, že mám body, ale popravdě teď se asi budu chvilku dávat dohromady. Druhou půlku závodu už jsem počítal kola do konce, rameno hodně bolelo. Motorka navíc začala hodně klouzat na zadní kolo a lepší bylo udržet si bodovanou pozici a neriskovat pád. Před dalším závodem mám deset dnů, které strávím doma, takže mě zase čekají rehabilitace a věřím, že v Austinu na tom budu zase o kus líp," řekl Abraham směrem k Velké ceně Ameriky, jež se jede za tři týdny.

Závod třídy Moto2 vyhrál Španěl Esteve Rabat po bitvě s Japoncem Takaakim Nakagamim, jehož předjel v poslední zatáčce a porazil ho o pouhé čtyři setiny sekundy. Nakagami byl nicméně kvůli porušení technických pravidel několik hodin po závodě diskvalifikován a na druhé místo se posunul původně třetí Fin Mika Kallio. Třetí byl dodatečně bývalý mistr světa Thomas Lüthi ze Švýcarska.

Velká cena Kataru, úvodní závod mistrovství světa silničních motocyklů:

Moto3: 1. Miller (Austr./KTM) 38:05,810, 2. Á. Márquez -0,233, 3. Vázquez (oba Šp./Honda) -0,280, 4. Oliveira (Portug./Mahindra) -0,295, 5. Rins (Šp./Honda) -0,369, 6. Kornfeil -0,586, ...14. Hanika (KTM) -11,292.

Moto2: 1. Rabat (Šp./Kalex) 40:20,963, 2. Kallio (Fin./Kalex) -1,059, 3. Lüthi (Švýc./Suter) -3,741, 4. M. Viňales (Šp./Kalex) -4,043, 5. Corsi (It./Forward KLX) -5,830, 6. Lowes (Brit./Speed Up) -14,170.

MotoGP: 1. M. Márquez (Šp./Honda) 42:40,561, 2. Rossi (It./Yamaha) -0,259, 3. Pedrosa (Šp./Honda) -3,370, 4. A. Espargaró (Šp./Yamaha) -11,623, 5. Dovizioso (It./Ducati) -12,159, 6. Crutchlow (Brit./Ducati) -28,526, ...13. Abraham (Honda) -50,581. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články