Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Týden do Grand Prix: Budou letošní přípravy úplně poslední?

Brno - Poslední týden zbývá do začátku největšího tuzemského motoristického svátku. Už příští pátek totiž na brněnském okruhu začne Grand Prix České republiky. Už teď organizátoři žijí přípravami - staví tribuny a rozmísťují mobilní toalety. A s obavami sledují práce na D1, které by mohly výrazně zkomplikovat dopravu. Letošní Velká cena má pro fanoušky hořkou příchuť ještě z jednoho důvodu - mohla by být totiž tou poslední. Automotodrom upozorňuje, že na příští rok nesehnal na pořádání závodu dost peněz.

Odjezd fanoušků byl i přes hustou dopavu plynulý
zdroj: ČT Brno

Nejprestižnější a taky nejnavštěvovanější závod v Česku. Na Velkou cenu každý rok přijíždí okolo čtvrt milionu návštěvníků. Zázemí pro ně teď chystá zhruba tisícovka lidí. "Materiálu, který je potřeba na stavbu tribun a dalších potřebných věcí jsou stovky tun. Dováží ho sem desítky kamionů," vysvětlil mluvčí Automotodromu Jan Smetana.

Čilý stavební ruch panuje nejen na okruhu, ale i v jeho těsné blízkosti. U Brna se totiž opravuje šestikilometrový úsek dálnice D1. Mezi 194. a 200. kilometrem se opravuje povrch vozovky a oba pruhy jsou tak posunuty a zúženy. Nejvyšší povolená rychlost byla na tomto úseku snížena na 80 kilometrů v hodině.

V místě se teď pravidelně tvoří kolony i při běžném provozu a závodní víkend tak může být velkou zatěžkávací zkouškou. Cestující jedoucí od Ostravy mohou v případě dlouhých kolon zkusit opravovaný úsek objet centrem města.

Aktuální informace o situaci na dálnici D1 u Brna mohou řidiči zjistit na webu DopravníInfo.cz (http://mapa.dopravniinfo.cz/default.aspx?LT=2<xt=Jihomoravsk%C3%BD%20kraj).

Jeďte autobusem, radí brněnský dopravní podnik

I proto Dopravní podnik města Brna (DPmB) cestující vyzývá, aby raději nechali auta doma nebo na okraji města a na okruh se dopravili posilovými autobusy. "Dopravní podnik bude od pátku do neděle zajišťovat provoz na dvou linkách. Jedna bude jezdit pouze v blízkosti závodiště - bude spojovat městskou část Žebětín, kempy a parkoviště s okruhem. Významnější bude linka 400, která budou jezdit z Mendlova náměstí," popsal vedoucí dopravního odboru DPmB Jan Seitl.

Autobusy brněnského dopravního podniku
zdroj: ČT24

Provoz obou linek bude dopravní podnik přizpůsobovat aktuální situaci. "V nedělní špičce počítáme s tím, že autobusy budou jezdit v intervalu jedné až dvou minut," řekl Seitl s tím, že do akce bude nasazeno zhruba 80 autobusů. Posilové spoje budou jezdit zdarma.

Letoškem končíme, oznámilo vedení okruhu. Opravdu?

Už příští rok ale možná bude všechno jinak. Organizátoři Velké ceny oznámili, že pokud nedostanou vyšší finanční podporu na její pořádání, závody se v Brně už příští rok nepojedou. "My jsme uvolnili peníze z našeho rozpočtu, podepsali jsme smlouvu a teď chceme vidět reakci státu. My už jsme navrhli konkrétní systém financování," reagoval na dotaz ČT hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD).

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se k budoucnosti Velké ceny dnes odmítl vyjádřit. Vyhýbavě odpovídal i ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). "Vzhledem k tomu, že bylo jasně proklamováno, že je to poslední ročník, tak je otázkou, jestli jednání k tomuto návrhu financování proběhne," reagoval ministr.

Vláda už slíbila, že na letošní závod pošle chybějících 30 milionů korun. Reálné vyplacení peněz ale zatím blokuje Chládkovo ministerstvo se zdůvodněním, že jde o veřejnou podporu, kterou musí schválit Evropská komise. Řeší se totiž, kdo bude konečným příjemcem dotace a zda je v tomto případě možné aplikovat červnové rozhodnutí Evropské komise o podpoře neziskových sportovních zařízení od ústředních vládních institucí. Upozornil na to tabletový týdeník Dotyk.

Budoucnost prestižní akce by měla být jasná už příští týden. To na okruh dorazí zástupci promotéra závodního seriálu s definitivním rozhodnutím. Premiér už oznámil, že do Brna na jednání nepřijede.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články