Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Třetí vítězství pro Macíka. Dařilo se i Prokopovi a Michkovi

Třetí etapové vítězství si na Dakaru připsal Martin Macík. Český úspěch mezi kamiony podtrhuje průběžné vedení Aleše Lopraise. Už sedmý v průběžném pořadí je Martin Prokop. Českému pilotovi stačilo zajet čtrnáctý čas. Martin Michek byl jedenáctý a po letošním nejlepším výsledku zůstává v pořadí motocyklů na 14. místě.

Je nám líto, video expirovalo.
Loprais na Dakaru zvýšil náskok, Prokop si polepšil

Macík mezi kamiony porazil druhého Nizozemce Mitchela van den Brinka o 59 sekund, třetí Loprais za krajanem zaostal o 3:34 minuty. V průběžném pořadí ale Loprais navýšil náskok na Martina van den Brinka na 16:17 minuty. Čtvrtý Macík ztrácí na třetího Nizozemce Januse van Kasterena už jen 47 sekund.

"Jsme v cíli, jsme první, takže paráda," hlásil Macík. "Den volna je tu, teď si odpočineš, kostičky se rozležej, všechno to bude bolet," pokračoval směrem ke kolegům z posádky dobře naložený pilot. Ti mu vysekli poklonu za to, jak etapu zvládl. "Byla náročná. Specifické bylo, že jsme jeli z měkkých písků do úplných šutrů, museli jsme vyfukovat a zase dofukovat (pneumatiky), opravdu to bylo technicky náročné," zhodnotil etapu navigátor František Tomášek. "Dneska si to zasloužíme," dodal mechanik David Švanda.

Martin Prokop na Rallye Dakar
zdroj: imago sportfotodienst autor: JULIEN DELFOSSE

Mezi automobily stále vede v etapě druhý obhájce prvenství Násir Attíja z Kataru. Beze změn nakonec zůstalo i čelo pořadí kategorie motocyklů, první je i přes dnešní patnáctiminutovou ztrátu Američan Skyler Howes. Etapu vyhrál Ross Branch z Botswany.

Prokop navázal na výkony z předešlých dnů a ve druhé části maratonské etapy, kdy měly posádky k dispozici jen časově omezenou pomoc mechaniků a v bivaku v Davadmí byli sami bez dalších členů týmů, se držel v druhé desítce pořadí.

O etapové vítězství bojovali Španěl Carlos Sainz s Loebem. Původně byl rychlejší Sainz, pětiminutová penalizace jej ale odsunula na třetí místo. Prokop v průběžném pořadí předstihl Briana Baragwanatha z Jihoafrické republiky.

"Dnes jsem od rána nebyl úplně nejostřejší tužka v penále, nějak jsem nebyl při smyslech a tempo tomu odpovídalo. Hlavní úkol byl ale dovézt auto do Rijádu," řekl Prokop. "Potřebovali jsme dokončit první týden a jít si odpočinout, protože toho máme plné kecky. Jsme rádi, že teď sjedeme z hor a mokrého písku, a už snad pojedeme rychleji," dodal pilot týmu Orlen Benzina.

Martin Michek
zdroj: ČTK / PR / ORION – Moto Racing Group


Michek zůstává v polovině druhé desítky

Motocyklisté se stejně jako závodníci na čtyřkolkách do slavné soutěže zapojili po dnu volna, v sobotu se totiž na rozdíl od ostatních pouze přesunuli do bivaku v Davadmí. Nyní je čekala rychlostní zkouška o délce 346 km.

Michek se v jejím průběhu držel ve druhé desítce pořadí, na čtrnáctém kontrolním bodě byl desátý, v cíli erzety si o místo pohoršil. Na nejrychlejšího Branche ztratil deset minut. Jezdec týmu Orion Moto Racing Group zajel nejlepší výsledek i přesto, že hned na začátku měl nepříjemné problémy.

"Hned na devátém kilometru nebyla zaznamenána v roadbooku taková větší díra od vody. Takže jsem tam letěl, a to tak, že jsem dopadl do ostré protihrany. S motorkou jsem se zastavil. Šel jsem do komprese s nohama, docela dost. Až jsem je prošlápl. Celkem hodně mě bolí pravá noha," uvedl Michek.

Z kolize se nějakou dobu vzpamatovával. "Prvních padesát kilometrů jsem měl mžitky, trvalo, než jsem se z toho nějak vyfoukal. Poté jsme chytli dobré tempo, jedenácté místo je perfektní, skvělé. Jelo se mi dobře jak v dunách, tak po pistách," řekl Michek ještě předtím, než se vydal na více než 400 km dlouhý přejezd do bivaku v Rijádu.

Do čela pořadí se vrátil Američan Mason Klein, který byl v etapě druhý za Rossem Branchem z Botswany.

Rallye Dakar - 8. etapa: Davadmí - Rijád (823 km celkově/346 km rychlostní zkouška)

Automobily: 1. Loeb, Lurquin (Fr., Belg./Prodrive) 3:34:24, 2. N. Attíja, Baumel (Kat., Fr./Toyota) -2:11, 3. Sainz, Cruz (Šp./Audi) -3:31, ...14. Prokop, Chytka (Ford) -21:45.

Průběžné pořadí: 1. N. Attíja, Baumel 31:02:58, 2. Lategan, Cummings (JAR/Toyota) -1:03:46, 3. Moraes, Gottschalk (Braz., Něm./Toyota) -1:20:22, ...7. Prokop, Chytka -2:37:00.

Motocykly: 1. Branch (Botsw./Hero) 3:46:18, 2. Sanders (Austr./Gas Gas) -3:15, 3. Klein (USA/KTM) -3:33, ...11. Michek -10:02, 42. J. Brabec -1:06:26, 44. Pabiška (všichni KTM) -1:08:58.

Průběžné pořadí: 1. Howes (USA/Husqvarna) 30:33:16, 2. K. Benavides (Arg./KTM) -1:13, 3. Klein -1:13, ...14. Michek -1:10:50, 33. J. Brabec -5:40:51, 42. Pabiška -8:02:23.

Čtyřkolky: 1. Andújar (Arg./Yamaha) 4:56:05.

Průběžné pořadí: 1. Giroud (Fr./Yamaha) 37:57:04.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články