Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Tréninky v Indii vyhráli Hamilton, Massa a toulavý pes

Dillí – Velké plány pořadatelů první Velké ceny Indie formule 1 značně narušil toulavý pes. Krátce po začátku na několik minut přerušila jeho návštěva trati první trénink. Pes tak ukázal, že v organizaci závodu jsou nedostatky, a stal se pomyslným vítězem nad mašinérií miliard dolarů. Z jezdců potom zajel ráno nejrychlejší čas britský závodník Lewis Hamilton před Němcem Sebastianem Vettelem, který si už po předminulé Velké ceně zajistil titul mistra světa. Ve druhém tréninku se sice Vettel udržel na druhé příčce, ale z obou stran ho obklíčily vozy Ferrari. Trénink ovládl Felipe Massa, třetí nejrychlejší čas nakonec patřil Fernandu Alonsovi.

Felipe Massa při tréninku na VC Indie
zdroj: AP Photo

Vítěz prvního tréninku Hamilton si i přes úspěch při úvodním měření sil na zbrusu novém okruhu zadělal na další potíže. Britský pilot dosáhl nejrychlejšího času až v samotném závěru úvodního tréninku, jenže v té chvíli už vlály dvojité žluté vlajky. Jaime Alguersuari totiž havaroval a následně Pastore Maldonado odstavil williams po technické poruše vedle trati před poslední zatáčkou. Verdikt komisařů mu sebral naději na druhou pole position za sebou. "Dnešní trest je oprávněný, byla to moje chyba," prohlásil Hamilton.

Ačkoli Lewis Hamilton dosáhl nejrychlejšího času v době, kdy měl jet opatrně, a vykoledoval si tak nepříjemný trest, byl jeho výkon pro soupeře nebezpečný. Druhého Vettela totiž překonal více než o půl sekundy. Třetí Mark Webber naopak ztratil na druhou příčku pouze dvanáct tisícin.

Poněkud nečekaný byl proto konečný výsledek pátečních jízd. Na čelo totiž v průběhu druhého tréninku vyskočily oba vozy Ferrari. Felipe Massa, který se v letošní sezoně trápí, trénink vyhrál, ačkoli Vettela překonal pouze o devět setin sekundy. Třetí skončil Fernando Alonso, který stále pomýšlí na zisk konečného druhého místa v šampionátu. Až čtvrtý skončil Hamilton, který svůj dopolední čas vylepšil už jenom drobně. Jenson Button, který se bude v závodě snažit uhájit průběžné druhé místo v MS, skončil ráno čtvrtý, v odpoledním tréninku se propadl na šesté místo.

Protože Hamilton – vítěz kvalifikace na předchozí závod – pole position už jistě nezíská, zvětšila se šance týmu Red Bull na překonání jednoho z dílčích rekordů formule 1. Vyhraje-li některý z jejích jezdců – Sebastian Vettel nebo Mark Webber – sobotní indickou kvalifikaci, dosáhne šestnácté pole position v sezoně. To se dosud nikomu nepodařilo, zatím se o rekord dělí Red Bull díky letošním výsledkům a Williams, jehož jezdci vyhráli v roce 1992 kvalifikace patnácti závodů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články