Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Tomíčkův memoriál finišuje s přípravami. Ve startovce nechybí Kvěch

Tři čeští plochodrážní jezdci v čele s Janem Kvěchem by se měli představit na Memoriálu Luboše Tomíčka. Jubilejní 55. ročník tradičního závodu se uskuteční na pražské Markétě v pondělí 7. října. Akce navazuje na pardubický plochodrážní víkend s vrcholem v podobě populární Zlaté přilby.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Přípravy na Tomíčkův memoriál jdou do finiše

"Přípravy jsou v plném proudu a už se nám finalizuje startovní listina. Máme obsazeno 15 míst a chybí nám jen jedno, které bychom si rádi nechali na pardubický víkend a třeba ho dali vítězi Zlaté přilby, jak bylo v minulosti zvykem," řekl promotér pražského závodu Pavel Ondrašík. "Devadesát procent závodníků se nám letos přihlásilo samo, že mají zájem tady startovat, což je pozitivní," doplnil sportovní ředitel memoriálu Tomáš Topinka.

České barvy budou vedle Kvěcha hájit Adam Bednář a Daniel Klíma. "Honza patří určitě mezi favority závodu. O vítězství by s ním mělo bojovat čtyři pět zahraničních jezdců. Věřím ale, že Dan Klíma i Adam Bednář zasáhnou také do bojů o přední pozice. V druhé polovině roku vykazují dobrou formu a líbí se mi, jak přistupují k závodění," uvedl Ondrašík.

Ze zahraničních jezdců by mezi favority měli patřit zejména dvaačtyřicetiletý Dán Niels Kristian Iversen a Luke Becker, jenž naopak reprezentuje nastupující generaci plochodrážníků. "Věřím, že závod bude vyrovnaný a bude mít velkou úroveň," řekl Topinka, který má složení startovního pole na starosti.

Tomíčkův memoriál v pondělí odstartuje v 18 hodin, stadion na pražském Břevnově bude otevřen o dvě a půl hodiny dříve. "Máme radost, že v minulém roce se stadion po covidových letech zaplnil diváky, kteří vytvořili skvělou atmosféru. I letos pro ně máme připravený bohatý doprovodný program," řekl Ondrašík. Akci tradičně zakončí večerní ohňostroj.

Budoucnost zajištěna

Manažer závodu Pavel Ondrašík také šest dní před startem oznámil důležitou zprávu. Plochodrážní Grand Prix České republiky bude součástí kalendáře mistrovství světa i v dalších třech letech. Ondrašík oznámil, že s promotérem šampionátu podepsal smlouvu pro roky 2025 až 2027.

"Jsme rádi, že po dlouhých a složitých jednáních jsme se domluvili na další smlouvě," řekl Ondrašík. Uzavření další dohody podle něj nebylo jednoduché. "Nový promotér se zavázal Mezinárodní motocyklové federaci k větším poplatkům a rozvoji ploché dráhy. Během prvních tří let investovali spoustu peněz do toho, aby to vypadalo tak, jak to teď vypadá. A myslím si, že teď přišly od vedení promotérské skupiny pokyny, aby příjem trošku stoupal. Finanční nároky tak pro nás byly nejdříve neakceptovatelné," uvedl Ondrašík.

Pražští organizátoři jednali několik měsíců o snížení sumy, kterou promotérská společnost Discovery Sports Events za zařazení do kalendáře požadovala. "Museli jsme najít kompromis poplatků, za které jsme schopní Grand Prix uspořádat. Dohadovali jsme se o každý cent, o to, co máme platit a co by oni měli pro nás udělat," řekl Ondrašík.

V metropoli závodí světová elita nepřetržitě od roku 1997, v průběhu nadcházející smlouvy tak česká Grand Prix oslaví 30 let trvání. V Praze se závodilo i při covidových omezeních v letech 2020 a 2021. "Myslím si, že u promotéra i mezinárodní federace máme velký kredit, protože i za nepříznivých podmínek – v covidu nebo z pohledu počasí – náš tým vždy dokázal Grand Prix uspořádat. A vždy na velmi vysoké úrovni. Do Prahy se fanoušci ploché dráhy rádi vracejí," dodal manažer závodu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články