Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Tomíčkovu memoriálu na ploché dráze vládl Dán Iversen

Dánského vítěze má 51. ročník Memoriálu Luboše Tomíčka na ploché dráze v Praze na Markétě. Stal se jím Niels-Kristian Iversen. Ve finálové jízdě si druhé místo vyjel Švéd Linus Sundström, třetí skončil další Seveřan Tero Aarnio z Finska. Nejlepším českým závodníkem byl na osmém místě Jan Kvěch.

Memoriál Luboše Tomíčka
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Během dvaceti základních jízd bylo na Markétě k vidění hned několik zajímavých bitev. Tu vůbec největší v průběhu večera spolu svedli v nově zavedené "poslední šanci", v níž se o dvě vstupenky do finále utkali jezdci na třetím až šestém místě, obhájce loňského prvenství Chris Holder a Aarnio.

Poté, co se za vedoucím Sundströmem několikrát vystřídali v minisouboji ve vedení, mohl se na finále na úkor světového šampiona z roku 2012 těšit v průběhu celého závodu výborně jezdící Aarnio. Poslední v této jízdě byl Slovinec Matic Ivačič.

Ve finále, které se jelo v porovnání s předchozími ročníky už pouze ve čtyřech a nikoliv v pěti, zvedal diváky ze sedadel pro změnu velmi těsný souboj dvou nejlepších plochodrážníků základního rozpisu Jacka Holdera s Iversenem. V předposledním kole se však dostali do kontaktu, po němž skončil Iversen na zemi a zastavil ho až nafukovací mantinel.

Zatímco zkušený sedmatřicetiletý Dán nastoupil k opakované jízdě, Jack Holder byl vyloučen. Finále se tak jelo nakonec pouze se třemi jezdci a Iversen si nenechal první triumf v Tomíčkově memoriálu vzít.

Nakonec se mu tak vyplatilo spěchat do Prahy po vystoupení na domácím podniku Grand Prix, který se jel v sobotu večer ve Vojensu a Iversen tam skončil devátý. Posledním z Dánů, kteří se zapsali mezi vítěze Memoriálu Luboše Tomíčka, byl do nedělního večera Nicki Pedersen, jenž uspěl před osmi lety.

Kvěch bojoval, ale nestačilo to. O lepší umístění ho připravil špatný vstup do závodu, který zahájil v silně obsazené úvodní jízdě nulou a při druhém startu byl vyloučený. Poté se postaral alespoň o jediné dílčí vítězství českých barev a pak dojel dvakrát druhý. Posledním českým vítězem tradičního závodu zůstává i nadále Matěj Kůs, který slavil triumf v roce 2010. 

Výsledky Memoriálu Luboše Tomíčka:

1. Iversen (Dán.), 2. Sundström (Švéd.), 3. Aarnio (Fin.), 4. J. Holder (Austr.), ...8. Kvěch, 9. Franc, 10. Smetana, 12. Chlupáč, 14. Holub, 16. Škurla (všichni ČR).


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články