Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Tomeček před Africa Eco Race: Hlavní je dojet do cíle, to je radost

Praha - Tomáš Tomeček má před sebou sedmý start na Africa Eco Race. Trojnásobný vítěz vytrvalostní soutěže, která se jede po stopách původní dakarské rallye, se se svou Tatrou bude snažit navázat na svá tři vítězství. V letošním ročníku skončil po řadě technických problémů druhý za Rusem Antonem Šibalovem s kamazem.

Tomáš Tomeček
zdroj: ČTK autor: Pavel Rakušan

"Na dobré umístění může pomýšlet jen ten, kdo dojede do cíle u Růžového jezera. My navíc chceme do cíle dojet s radostí," uvedl Tomeček. "Radost je strašně důležitá. Už jezdím řadu let, život běží a ze závodění se někdy a u někoho vytrácí," podotkl.

Šestačtyřicetiletý jezdec se vytrvalostním soutěžím věnuje od roku 1995, kdy byl navigátorem Karla Lopraise při vítězství na klasické Rallye Dakar. Poté se na legendární soutěži sám představil za volantem a absolvoval jedenáct ročníků. Od roku 2011 jezdí Africa Eco Race.

Je nám líto, video expirovalo.
Tomeček s Lálou budou obhajovat druhé místo na Africa Eco Race

Tomeček tradičně usedne do kamionu Tatra. "Oproti předešlému závodu máme trošičku vyšší výkon, stále ale platí, že jezdíme se stoprocentní tatrou. Máme čistě mechanický vůz, kromě navigačních přístrojů nemáme žádnou elektroniku. Je to jako v dobách našeho mládí. S oblibou říkám, že je to stejné jako Škoda 105 nebo traktor Zetor. Jsme takové retro," usmíval se Tomeček, který je od mládí fanouškem kopřivnické automobilky.

"Africký Dakar není čistě jen o závodě, ale i o duchu toho závodu. I díky tomu se na jeho start vrací řada jezdců a roste zájem o něj. Podle organizátorů se startovní listina pomalu už dostává na maximum toho, co si stanovili sami jako maximum. Nechtějí z toho dělat monstrózní akci," řekl Ladislav Lála, jenž bude stejně jako v minulých letech navigátorem a druhým členem posádky týmu Promet/Czechoslovak Group.

Rallye Africa Eco Race, která se jede s podtitulem závod do Dakaru, slavnostně odstartuje 31. prosince v Monaku, cíl je po dvanácti etapách 14. ledna u Růžového jezera v Dakaru. "Organizátoři opět slibují hodně písku, zajímavé a náročné tratě, vylepšenou logistiku a silnou konkurenci, takže se máme na co těšit," řekl Tomeček.

V minulosti byl jediným Čechem na startu, což pro rok 2017 nebude zřejmě platit. Mezi kamiony by se měl představit i Jaroslav Valtr a v kategorii automobilů Miroslav Zapletal. Startovní listinu však pořadatelé zveřejní až těsně před startem po technických a administrativních přejímkách.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články