Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tomeček kvůli havárii nedokončil hned první etapu dakarské rallye

Córdoba (Argentina) - Úvodní etapu Rallye Dakar nedokončil kvůli havárii Tomáš Tomeček. Podle jeho Letka Racing Teamu zůstal pilot tatry nezraněn, mechanik Petr Vojkovský je v nemocnici na pozorování po otřesu mozku. Vrtulníkem letěl na vyšetření do Córdoby i další člen posádky, navigátor Vojtěch Morávek, ten už se ale s pohmožděným ramenem připojil k týmu v bivaku. Výsledky první měřené etapy zastínila smrt divačky, do které narazil vůz německo-švýcarské posádky Mirco Schultis, Ulrich Leardi. Zdrcení jezdci okamžitě ze závodu odstoupili.

Pilot tatry havaroval zhruba 25 kilometrů před cílem úvodního soutěžního dne. Zatímco jeho kolegové putovali do nemocnice, Tomeček zůstal u svého kamionu Livescore. "Čekáme na příjezd havarovaného vozu," uvedl pozdě v noci na webu Letka Racing Teamu Jaromír Martinec, mechanik druhé týmové tatry, kterou brazilský pilot Andre de Azevedo dovezl v sobotu na sedmém místě.

Tomáš Tomeček

"Zase jsem jel rychle, najel do levotočivé zatáčky, kde byl kámen - a ten mi strhl řízení doleva, převrátili jsme se na bok a zůstali tam ležet."

Ještě v noci dokázal Tomeček kamion zprovoznit a převezl jej do bivaku v Córdobě, kde byl cíl první etapy: "Teď řešíme ukončení soutěže, vrácení přístrojů a hlavně stav kluků. Vojta už je v bivaku, ale Petr je na pozorování v nemocnici."

Stav mechanika Vojkovského by neměl být vážný, ale členové týmu Letka Racing zatím příliš informací nemají. "Je to katastrofa. Hlavně ale, aby byl Petr dobrý. Teď budu zjišťovat situaci. Doktoři mi v noci řekli, ať přijdu ráno, že teď nic nevyřeším," dodal Tomeček, jenž bude v nejbližších hodinách zajišťovat i přesun týmu do Česka.

Kvůli havárii už Tomeček nedokončil loňský premiérový ročník rallye na jihoamerickém kontinentu. Tehdy měl vážnou nehodu, když v důsledku mikrospánku převrátil kamion na bok v deváté etapě.

První měřená etapa poznamenána tragédií

Sportovní výsledky prvního soutěžního dne ale zastínila tragická nehoda, v jejímž důsledku zemřela osmadvacetiletá divačka. V nemocnici podlehla těžkým zraněním, která jí způsobil jeden ze soutěžních automobilů.

Vůz Desert Warrior německo-švýcarské posádky Mirco Schultis, Ulrich Leardi sjel podle informací organizátorů z trati, narazil do přihlížejících fanoušků, kteří údajně stáli v neoznačených místech, a několik jich zranil.

Na místě zasahoval vrtulník, nejvážněji zraněná fanynka ale po převozu do nemocnice v Córdobě zemřela. Podle ošetřujícího lékaře Norberta Brusy utrpěla žena vážná zranění hlavy, břicha a pánve. Už při transportu u ženy došlo ke dvěma srdečním zástavám. Těžce zraněný je i čtyřiadvacetiletý muž, který už se podrobil operaci. V dětské nemocnici navíc skončil chlapec a další dva lidé byli zraněni lehce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články