Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Todt potvrdil roli favorita, je novým šéfem FIA

Paříž - Novým prezidentem Mezinárodní automobilové federace FIA se stal Jean Todt. Bývalý šéf stáje formule 1 Ferrari uspěl v dnešních volbách v Paříži před mistrem světa v rallye z roku 1981 Arim Vatanenem. Todt ve funkci nahradí Maxe Mosleyho, který vedl FIA od roku 1993. Ještě před volbami vyslovili Todtovi podporu Mosley, promotér formule 1 Bernie Ecclestone a sedminásobný mistr světa F1 Michael Schumacher, který pro třiašedesátiletého Francouze jezdil během kariéry ve Ferrari.

Todt před volbami prohlásil, že v zaběhnutém chodu federace nebude příliš věcí měnit. Dnes uvedl, že běžnou agendu federace bude mít na starost nově zvolený komisionář a také chce zvolit nezávislou disciplinární komisi. "V kariéře jsem vždycky uměl najít správné lidi na správném místě a postavit kolem nich silný tým," uvedl.

Vatanen: Todt novou éru FIA neodstartuje

Sedmapadesátiletý Vatanen před volbami sliboval revoluci v řadách FIA a průhlednější vedení, čímž chtěl udělat jasnou tečku za érou dosavadního prezidenta, kterou v poslední době provázela řada půtek a afér, včetně loňského Mosleyho skandálu s prostitutkami v údajně nacistických uniformách. 

"Mám velký strach, že nedokáže odstartovat novou éru FIA. Nicméně doufejme, že se mýlím," řekl ke svému neúspěchu Vatanen. "Jean Todt má hodně předností, ale jestli chce zanechat ve FIA svou stopu, musí začít od nuly. Pokud se nezbaví všech lidí ze staré školy a těch, co pracovali s Mosleym, nepovede se mu to," uvedl.

Jean Todt

Datum a místo narození: 25. ledna 1946, Pierrefort 

Státní příslušnost: Francie 

Aktivní sportovní kariéra: automobilové soutěže rallye 1969 - 1981; 54 závodů v mistrovství světa, čtyři vítězství 

Funkcionářská kariéra: různé funkce v managementu týmu Peugeot Talbot Sport Rallye Team (1982-93); výkonný ředitel Scuderia Ferrari ve formuli 1 (1993-2006); hlavní výkonný ředitel Scuderia Ferrari ve formuli 1 (2007-2008); do 18. března 2009 člen rady týmu Ferrari; od 23. října 2009 prezident FIA

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články