Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Talent byl znát už ve šlapacím autíčku. Michlové září na evropských kopcích

Když se rovinky stávají zatáčkami, když rychlá auta létají výš a výš, když jedné vášni propadnou otec i syn. Josef a Dan Michlové spojili své osudy se závody do vrchu. Otec Josef sbírá jeden úspěch za druhým se svými historickými miláčky, syn Dan se soudobými vozy.

Porsche 911 Josefa Michla
zdroj: ČT sport

"Letošní sezona pro mě dopadla velmi úspěšně. Ani jsem to nečekal, na začátku i v jejím průběhu byly nějaké technické problémy," začal popisovat v pořadu Svět motorů speciál Josef Michl. V kategorii 2 historických vozů ovšem nakonec slavil titul na Slovensku, v Česku a především se může pyšnit i titulem evropským.

Hodně soutěží, nemálo starostí. "Stíhá se to obtížně, ale spoustu věcí jsem přenesl na Dana. Mám trochu volnější ruce," uvedl Josef Michl.

Je nám líto, video expirovalo.
Josef a Dan Michlové brázdí úspěšně evropské kopce

Silnice brázdí převážně se dvěma auty, s modely Porsche 911 a legendární Škodou 130 RS. Oba stroje si Michl zamiloval. "Sto třicítka je fantastické auto, které má úžasné jízdní vlastnosti, lepší než Porsche. To je ale třílitrové, oproti třináctistovce víc jede," vysvětlil Michl.

Srdce závodnické i mechanické, bez toho by to nešlo. "S díly je to obtížné. Snažím se jezdit tak, abych toho moc neponičil," přiznal Michl. I proto "nerve" motor nad jeho možnosti. "Auto je v takovém stavu, jak jsem ho restauroval nebo spíš oprášil v roce 2004. Nesnažíme se ho znovu lakovat, aby si to drželo originální závodnickou patinu," dodal.

Kterak poznal otec Josef u svého syna talent:

"V Danovi jsem objevil talent, když mu byly čtyři roky. Měl šlapací autíčko, jel dolů ze svahu, zabrzdil a dostal smyk. Automaticky dal kontra, přišlápl si a vyrovnal to. Říkal jsem si, že je to v něm, ale nutit ho nebudu. Pak jsme se domluvili, že nejdřív maturita a pak mu pomůžu. A tak to dopadlo."

Syn kráčí v prošlapaných cestách. "Málokterý otec má to štěstí, aby mohl sledovat na závodech tak úspěšného syna," prohlásil Josef Michl.

Tak jest. Syn Dan je lídrem skupiny E2SH kategorie 2 v evropském šampionátu a se svým Lotusem Elise je nadmíru spokojen. "Auto jsme meziročně hodně zrychlili. Vycházelo to zhruba o vteřinu na kilometr," upozornil Dan Michl.

V Michlově kategorii na evropských kopcích dominují Italové. V nejlepší sedmičce jich je kromě šest. "Italové jsou vždycky šikovní, mají správné závodní podhoubí. Je pro mě velká čest, že se mi podařilo mezi ně vklínit," poznamenal pokorně Dan Michl.

Rodinný podnik šlape, bez podpory nejbližších by k úspěchům bylo o poznání dál. "Rodina je v podpoře strašně důležitá. Nikdy jsem si nedokázal představit, jak museli trpět moji rodiče, když jsem závodil," podotkl otec Josef. A prát se se stroji, časem a evropskými kopci budou oba dál.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články