Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Tänak vyhrál premiérovou Arktickou rallye, seriál vede Rovanperä

Premiéru Arktické rallye ovládl estonský pilot Ott Tänak. Třiatřicetiletý exmistr světa zvítězil před domácím jezdcem Kallem Rovanperäm, který se ujal vedení v šampionátu. Martin Prokop s fordem obsadil 21. místo a skončil šestý v kategorii WRC2.

Tänak vybojoval čtrnácté vítězství v kariéře a po nedokončené Rallye Monte Carlo získal první body v sezoně. Soutěž vyhrál způsobem start - cíl, Rovanperäho po deseti rychlostních zkouškách porazil o 17,5 sekundy.

"Vždycky když jedete novou soutěž, tak je to trochu nečekané. Tady je doma Toyota a čekali jsme, že tu budou silní a bude složité to zvládnout. Ale byl to od nás velmi dobrý víkend, až na jednu chybu včera," řekl Tänak. "A je to tady úžasné místo, pro zimní rallye jedno z nejlepších. Bylo to náročné, a až se sem jednou vrátíme, už si to víc užijeme, když už budeme vědět, co nás čeká," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Tänak vyhrál arktickou rallye ve Finsku

Dvacetiletý Rovanperä životní druhé místo uhájil s náskokem 2,3 sekundy před Thierrym Neuvillem z Belgie a navázal v domácí soutěži na vítězství z loňska, kdy ještě Arktická rallye nebyla součástí MS.

"Samozřejmě jsme chtěli bojovat o vítězství, ale neměli jsme optimální tempo. Ale jel jsem celý víkend naplno, neustále na maximum a jsme za druhé místo rádi," řekl i za spolujezdce Jonneho Halttunena.

Vítěz z Monte Carla Sébastien Ogier po nepovedeném pátku přišel definitivně o naději na dobrý výsledek v sobotu po havárii. Francouzský úřadující šampion a pilot Toyoty v posledním dnu předstihl Prokopa a skončil dvacátý. Nakonec získal alespoň bod za páté místo v power stage.

a začátku čtvrté desítky pořadí se pohybuje portugalský fotbalový trenér André Villas-Boas, jenž je vášnivým amatérským jezdcem. Bývalý kouč Porta, Chelsea či Marseille, který už má za sebou i účast na Rallye Dakar, absolvuje premiérový start v mistrovství světa s vozem Citroën C3.

Šampionát by měl pokračovat na konci dubna Chorvatskou rallye s centrem v Záhřebu.

Arktická rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích ve Finsku - konečné pořadí po 3. etapě:

1. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) 2:03,49,6, 2. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -17,5, 3. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -19,8, 4. Breen, Nagle (Ir./Hyundai i20) -52,6, 5. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -1:01,5, 6. Kacuta, Barritt (Jap., Brit./Toyota Yaris) -1:37,8, ...21. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta R5) -13:07,1.

Průběžné pořadí MS (po 2 z 12 závodů): 1. Rovanperä 39, 2. Neuville 35, 3. Ogier (Fr./Toyota Yaris) 31, 4. Evans 31, 5. Tänak 27, 6. Breen 16.

Pořadí týmů: 1. Toyota 88, 2. Hyundai 77, 3. M-Sport Ford 24, 4. Hyundai 2C 22.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články