Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Tänak potřetí ovládl Finskou rallye. Rovanperä navýšil náskok na čele MS

Estonský pilot Ott Tänak dovršil své konání ve Finské Rallye třetím vítězstvím na tomto podniku v kariéře. Druhý skončil se ztrátou 6,8 sekundy domácí Kalle Rovanperä a ještě přidal ke svému náskoku v hodnocení mistrovství světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Tänak potřetí v kariéře vyhrál Finskou rallye

Čtyřiatřicetiletý Tänak získal rozhodující náskok v páteční první etapě, v níž musel vítěz letošních pěti rallye Rovanperä coby lídr MS čistit trať. Jednadvacetiletému Finovi se v dalších dnech dařilo částečně ztrátu stahovat, na první výhru na domácí rallye ale nedosáhl.

"Byl to pěkný víkend. Samozřejmě bych býval rád doma vyhrál, ale vzhledem k tomu, že jsme v pátek otevírali trať, tak to bylo docela dobré. Zabojovali jsme a dostali jsme se docela blízko, takže myslím, že můžeme být pyšní," uvedl Rovanperä.

Tänak ve Finsku navázal na své triumfy z let 2018, 2019. Díky druhému vítězství v sezoně po červnové Sardinii se posunul na druhé místo průběžného pořadí o bod před týmového kolegu Thierryho Neuvillea z Belgie, jenž dojel pátý.

"Kluci z Toyoty mi dali v pátek naději a my jsme zavětřili šanci. Od té doby jsme jeli naplno," uvedl Tänak, jenž se postaral o první vítězství týmu Hyundai ve Finsku a vyhrál 16. světovou rallye v kariéře.

Rovanperä navýšil své vedení v MS už na 94 bodů a míří suverénně za titulem. Do konce sezony zbývá už jen pět soutěží a na jedné se dá získat maximálně 30 bodů.

Třetí místo v rallye uhájil heroickým výkonem na závěrečné power stage Esapekka Lappi. Finský jezdec šel v předposlední rychlostní zkoušce se svým yarisem přes střechu a auto poničil. Posledních 11 měřených kilometrů tak musel odjet bez předního skla a části střechy a před proudícím větrem se chránil lyžařskými brýlemi. I tak za sebou udržel o 17 sekund dalšího jezdce Toyoty, obhájce loňského vítězství Elfyna Evanse z Británie.

Čeští účastníci rallye ve vozech Ford Fiesta skončili v závěru druhé desítky. Martin Prokop byl osmnáctý, Jan Černý dvacátý.

Šampionát pokračuje za dva týdny asfaltovou Ypres rallye v Belgii.

Finská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) 2:24:04,6, 2. Rovanperä, Halttunen -6,8, 3. Lappi, Ferm (všichni Fin./Toyota Yaris) -1:20,7, 4. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -1:37,6, 5. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -2:18,0, 6. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -3:09,0, ...18. Prokop, Ernst -19:36,6, 20. Černý, Tománek (všichni ČR/Ford Fiesta) -23:11,7.

Průběžné pořadí MS (po 8 z 13 závodů): 1. Rovanperä 198, 2. Tänak 104, 3. Neuville 103, 4. Evans 94, 5. Kacuta 81, 6. Breen (Ir./Ford Puma) 64, ...24. Cais (ČR/Ford Fiesta) 2.
Pořadí týmů: 1. Toyota 339, 2. Hyundai 251, 3. M-Sport Ford 174, 4. Toyota NG 89.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články