Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tänak po Ogierově odstoupení vyhrál Středoevropskou rallye, Mareš si vyjel životní osmé místo

Estonec Ott Tänak vyhrál Středoevropskou rallye a lehce zdramatizoval boj o titul mistra světa. Před závěrečným závodem v Japonsku ztrácí 25 bodů na Belgičana Thierryho Neuvillea, který dojel třetí a opět nevyužil šanci šampionát rozhodnout. Druhý skončil v soutěži, která se konala kromě Česka také v Rakousku a Německu, Brit Elfyn Evans.

Ott Tänak
zdroj: ČTK autor: Petr Skřivánek

Osmý dojel v Pasově Filip Mareš a díky životnímu úspěchu se postaral o nejlepší český výsledek v mistrovství světa od roku 2019, kdy byl Jan Kopecký osmý v Portugalské rallye.

Neuville vstupoval do rallye s náskokem 29 bodů na Tänaka. O šanci bojovat o vítězství a zajistit si titul jej připravila chyba v sobotní etapě, kdy se v jedenáctém měřeném testu hned dvakrát ocitl s vozem mimo trať a v druhém případě i na chvilku uvázl v příkopu. Ztratil 40 sekund a klesl z prvního na čtvrté místo.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Tänak vyhrál Středoevropskou rallye, Mareš dojel osmý

"Fakt, že jsem tu mohl vyhrát titul, mi moc nepomohl. V pátek jsem se cítil dobře, ale v sobotu jsem udělal malou chybu a pak už jsem se musel soustředit na to, abych závod zvládl," řekl Neuville, kterému k posunu vpřed pomohla i chyba Francouze Sébastiena Ogiera.

Ten havaroval v předposledním testu, kdy nejprve zavadil o stromy na levé straně cesty a poté narazil do telefonního sloupu. Čtyřicetiletý jezdec chyboval podobně jako na zářijové Akropolis rallye v Řecku, kde boural v poslední zkoušce.

"Jsem na sebe naštvaný. Omlouvám se týmu, ale dal jsem do toho všechno a chtěl splnit cíl, který jsme si stanovili. Myslím, že odvádíme dobrou práci, ale poslední tři (soutěžní) týdny se to pro nás nevyvíjí dobře," řekl Ogier.

Hlavním úkolem osminásobného světového šampiona v závěru sezony je pomoct Toyotě k vítězství v Poháru konstruktérů. Šance na další titul mezi jezdci měl legendární Francouz spíše teoretickou.

Po Ogierově odstoupení si pro výhru dojel Tänak, který nakonec porazil druhého Evanse o sedm sekund. Týmovému kolegovi Neuvilla se ale nevydařila závěrečná speciálně bodovaná erzeta, ve které zajel až šestý čas a výrazněji nesnížil svou ztrátu na první místo v pořadí MS.

Odstoupení Ogiera, ale i havárie Fina Samiho Pajariho pomohly k posunu na osmé místo Marešovi, který byl zároveň druhý v kategorii WRC2.

"Je to výsledek, který jsem nečekal. Sezona byla nahoru–dolů. Byly tam momenty, které nebyly dobré, ale tohle patří k těm nejsvětlejším," řekl Mareš. V cíli děkoval manželce, která je doma s dětmi, i českým fanouškům za podporu v průběhu soutěže.

Výsledky Středoevropské rallye:

1. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) 2:37:34,6, 2. Evans, Martin (Brit./Toyota GR Yaris) -7,0, 3. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -39,8, 4. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -1:21,0, 5. Munster, Louka (Luc., Belg./ Ford Puma) -3:41,9, 6. Grjazin, Aleksandrov (Rus./Citroën C3) -9:17,6, ...8. Mareš, Bucha (Toyota Yaris) -11:41,5.

Průběžné pořadí MS (po 12 z 13 závodů): 1. Neuville 225, 2. Tänak 200, 3. Evans 185, 4. Ogier (Fr./Toyota Yaris) 166, 5. Fourmaux (Fr./Ford Puma) 146, 6. Rovanperä (Fin./Toyota Yaris) 114, ...25. Mareš 3, 31. Prokop (Škoda Fabia Rally2) 1.

Pořadí týmů: 1. Hyundai 526, 2. Toyota 511, 3. M-Sport Ford 267.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články