Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tänak byl v Chile nejrychlejší, tandem Francouzů za ním klopýtal

Premiérovou Chilskou rallye vyhrál estonský pilot Ott Tänak. Se svojí toyotou porazil o 23 vteřin druhého Sébastiena Ogiera, třetí skončil další Francouz Sébastien Loeb.

Ott Tänak a jeho tým
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Andre Lavadinho

O prvenství v šampionátu přišel belgický jezdec Thierry Neuville, který v sobotu po vážné nehodě odstoupil. V průběžné klasifikaci MS nyní vede Ogier o deset bodů před Tänakem, oba stejně jako třetí Neuville letos vyhráli po dvou soutěžích.

Tänak vedl po sobotní etapě o půl minuty před Ogierem a v dnešních čtyřech rychlostních zkouškách už jen hlídal bezpečný náskok. Zabral nicméně v závěrečné erzetě a dílčí vítězství mu vyneslo pět bodů navrch.

"Odjet první Chilskou rallye takhle je super, tím spíš, že ve dvou předcházejících soutěžích jsme ztratili vedení. Ale byly to tři nesmírně vyčerpávající dny, které si vyžádaly spoustu soustředění a energie celého týmu," řekl vítěz.

Je nám líto, video expirovalo.
Premiérovou Chilskou rallye vyhrál Tänak před Ogierem

Ogier za sebou na chilských šotolinových tratích udržel devítinásobného světového šampiona Loeba. "Druhé místo beru, upřímně řečeno, čekal jsem to mnohem horší. V kabině se skoro nedalo dýchat, čekal jsem, kdy omdlím," uvedl Ogier.

Pětačtyřicetiletý Loeb, jenž letos absolvuje vybrané rallye v týmu Hyundai, ovládl sobotní dění, od druhého místa ho ale nakonec dělilo sedm sekund. "S dvěma posledními dny jsem spokojený. Je fajn se zase vidět na předních příčkách," řekl Loeb.

Mistrovství světa bude pokračovat od 30. května do 2. června v Portugalsku.

Chilská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Tänak, Järveoja (Est./Toyota Yaris) 3:15:53,8, 2. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C3) -23,1, 3. Loeb, Elena (Fr., Mon./Hyundai i20) -30,2, 4. Evans, Martin (Brit./Ford Fiesta) -1:36,7, 5. Suninen, Salminen (Fin./Ford Fiesta) -3:15,6, 6. Lappi, Ferm (Fin./Citroën C3) -3:45,4.

Průběžné pořadí MS (po 6 ze 14 soutěží): 1. Ogier 122, 2. Tänak 112, 3. Neuville (Belg./Hyundai i20) 110, 4. Meeke (Brit./Toyota Yaris) 59, 5. Evans 55, 6. Loeb 39. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články