Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Švédská rallye se navzdory počasí pojede, Mareš zakusí světovou premiéru

Juniorští mistři Evropy v rallye Filip Mareš s Janem Hlouškem naskočí letos i do závodů mistrovství světa. Premiéru by měli mít už v nadcházející Švédské rallye. Druhý díl mistrovství světa se příští týden navzdory teplému počasí přece jen uskuteční. Pořadatele tradiční zimní soutěže ale trápí nedostatek sněhu a ledu, po úterní inspekci tratí se proto rozhodli zkrátit měřené etapy z původně plánovaných 300 na 180 kilometrů.

Loni posádka Autoklub Czech Rallye týmu vybojovala kromě juniorského titulu v ME i stříbro v domácím šampionátu. Starty v MS jsou dalším logickým krokem.

"Jsem moc rád, že tam můžeme nahlédnout. Doufám, že tam nebudeme hrát druhé housle, určitě se budeme snažit do soubojů plnohodnotně zapojit," uvedl Mareš.

Původně se měl jezdec týmu ACA Škoda Autoklub představit na šesti světových rallye, aktuální podobu plánů však zveřejnit nechtěl. "V tuhle chvíli nemůže zaznít, kde se objevíme. Plány se budou tvořit za pochodu. Je ale pravda, že bychom se chtěli zaměřit na svět," uvedl osmadvacetiletý jezdec.

Oficiálně má potvrzené tři starty - vedle Švédska se představí na Azorské rallye, kde v březnu začne seriál ME, a na Barum rallye ve Zlíně. "Budu rád za každou soutěž v zahraničí. To je to, co nás v této fázi kariéry někam posune. Nepohrdnu ale žádnou šancí usednout do auta," řekl Mareš.

Zatímco pro českého pilota bude Švédská rallye světovou premiérou, jeho navigátor Jan Hloušek už loni dva závody absolvoval jako záskok vedle Jana Kopeckého.

"Už aspoň trochu, i když hodně málo, vím, co od toho čekat. Doufám, že na to navážu a budu se dál učit," řekl s notnou dávkou pokory Hloušek.

Je nám líto, video expirovalo.
Mareš s Hlouškem míří na Švédskou rallye

Ve středu se posádka vydá na cestu do Švédska, první testy tam absolvuje v pátek. Závod odstartuje 13. února tradiční divácky atraktivní erzetou na dostihovém závodišti v Karlstadu, vítěz bude znám v neděli 16. února.

Že se nakonec pojede, bylo rozhodnuto až na začátku tohoto týdne. "Spousta lidí v posledních dnech nesmírně tvrdě pracovala na tom, abychom to dokázali. Jsem rád, že si fanoušci, televizní diváci i jezdci budou moci užít nejatraktivnější ze závodů WRC," uvedl výkonný ředitel Švédské rallye.

"Mrzí nás to. Na druhou stranu to organizátorům nezávidím. Na rallye se chystají celý rok a počasí nejsou schopni ovlivnit. Snažím se na to koukat pozitivně. Jsem rád, že závod neodpískali a že se odjede," uvedl Mareš, jemuž bude opět vůz připravovat tým Romana Kresty.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články