Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Superbikovým šampionem je Spies, Haga náskok promrhal

Portimao (Portugalsko) – Mistrem světa v závodech superbiků je Američan Ben Spies se strojem Yamaha. Ve své první sezoně v této kategorii nečekaně překonal prvního jezdce továrního týmu Ducati Noryiukiho Hagu. Ten přitom měl ještě před závěrečným závodem v portugalském Portimau desetibodový náskok, ale promhrhal jej hned v první ze dvou jízd, kdy upadl. Český závodník Jakub Smrž skončil v letošním mistrovství na desátém místě.

První jízdu vyhrál Spies, který letos především v kvalifikacích překonal hned několik rekordů, když jich vyhrál sedm v řadě a později ještě další čtyři – to vše jako nováček seriálu MS superbiků. Díky výhře a plnému bodovému zisku se Spies dostal již po prvním dnešním závodu o 25 bodů před Hagu. V první jízdě skončily také Smržovy naděje na zlepšení svého postavení v šampionátu. Podobně jako Haga totiž upadl a nebodoval.

Druhý závod ovládl Ital Fabrizio s dalším továrním Ducati a druhý skončil Haga. Jelikož ale Spies po jízdě na jistotu skončil pátý, Japonci jeho výkon nestačil. Smrž (Ducati) dokončil druhý závod na osmém místě.

Nový šampion Ben Spies sice jel první sezonu ve světovém šampionátu superbiků, ale nešlo o jeho první zkušenost s těmito silnými stroji. V letech 2006–2008 vyhrál severoamerickou superbikovou sérii. V příštím roce ale superbiky opustí a zamíří do nejprestižnějšího motocyklového šampionátu Moto GP, kde ho angažoval tým Yamaha Tech 3.

Výsledky

1. závod: 1. Spies (USA/Yamaha) 38:15,390, 2. Rea (Brit./Honda) -1,697, 3. Biaggi (It./Aprilia) -2,113 ... Smrž (ČR/Ducati) nedokončil

2. závod: 1. Fabrizio (It./Ducati) 38:19,654, 2. Haga (Jap./Ducati) -1,195, 3. Rea -1,494 ... 8. Smrž -10,434

Konečné pořadí MS: 1. Spies 462, 2. Haga 456, 3. Fabrizio 382 ...        10. Smrž 169

Hlavní zprávy

Nejčtenější články