Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
ČT Author Cup 2024

Středoevropská rallye? Úspěch, zapracujeme na kapacitě, slibují organizátoři. Cais: Skvělý zážitek

Historická premiéra mistrovství světa v automobilových soutěžích na českém území skončila podle jednatele Středoevropské rallye Tomáše Kunce úspěchem. Připustil ale, že v příštím roce, kdy bude rallye opět součástí šampionátu, se pořadatelé zaměří na zvýšení kapacit vyhrazených diváckých míst u tratí. Z domácích jezdců si nejlépe vedl celkově jedenáctý Erik Cais, který se na hraně desítky pohyboval po celý závodní víkend. 

"Musím uznat, že organizátoři měli rallye skvěle připravenou, i zahraniční jezdci říkali, že to byla jedna z vůbec nejtěžších rallye, kterou v seriálu mistrovství světa jeli. Užili jsme si to kulisa byla neuvěřitelná, byl to skvělý závod," zářil Cais.

I s ohledem na počasí byly zejména páteční rychlostní zkoušky Středoevropské rallye na českém území často extrémně náročné, což potvrzovali i samotní jezdci. "Chtěli jsme, aby každá erzeta byla unikátní a svým způsobem jiná než ta další. Jsem rád, že se nám to podařilo. Rychlostní zkoušky byly dobře hodnoceny," řekl Kunc a ocenil i přínos stále ještě aktivního navigátora Petra Černohorského, který se na stavbě tratě podílel. "A máme i potenciál, abychom se dál rozvíjeli," podotkl.

"Jsme moc spokojení, že se nám povedlo přivést mistrovství světa do České republiky a vše uspořádat. Na Pražském hradě byl nádherný start s úžasnou kulisou. Úvodní rychlostní zkouška v Chuchli byla skvělá a předčila naše očekávání," řekl Kunc.

Erik Cais
zdroj: ČT sport

Úvod rallye přirovnal k prvnímu koncertu Rolling Stones ještě v tehdejším Československu v srpnu 1990. "Fotky slavnostního startu na Hradě s panem prezidentem obletěly svět, na to jsme hodně pyšní," uvedl generální sekretář Autoklubu České republiky.

"To jsem nečekal. Nenapadlo by mě, že první mistrovství světa v Praze budeme otvírat právě my, byl to moc emotivní a silný zážitek," přiznal Cais.

Podle organizátorů soutěž v průběhu tří etap navštívilo 125 000 diváků a téměř polovina všech fanoušků zavítala na české rychlostní zkoušky. "Tak velký příliv diváků jsme nečekali a pro příští rok se musíme připravit lépe," připustil Kunc.

Rovenperä obhájil světový titul v rallye
zdroj: World Rally Champions

Kvůli neukázněným divákům, kteří stáli v zakázaných prostorech u trati, musela být zrušena celkově šestá zkouška. "Zastavili jsme ji z preventivního důvodu. Chtěli jsme předejít možným problémům a ochránit jezdce i diváky před možnou tragédií," vysvětlil Kunc.

Způsob, jakým chtějí v budoucnosti podobné problémy eliminovat, je zvětšení kapacit speciálně vyznačených diváckých míst. Rallye bude součástí MS i v příštím roce, pojede se o týden později na přelomu října a listopadu. Podle Kunce by opět měla startovat v Praze a první etapa by se měla konat v Česku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články