Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Středoevropská rallye má za sebou první zkoušky. Vede Neuville těsně před Tänakem

Středoevropská rallye se dala do pohybu. Po prvních dvou rychlostních zkouškách je v čele pořadí belgický pilot Thierry Neuville, který vede o vteřinu před Estoncem Ottem Tänakem. Na třetím místě následuje s drobným odstupem Sébastien Ogier. Devatenáctý je Erik Cais.

Předposlední díl mistrovství světa v automobilových soutěžích odstartoval odpoledne dvouapůlkilometrovým diváckým testem na čerstvě položeném asfaltu v areálu chuchelského dostihového závodiště. Tänak ho ovládl s náskokem sedmi desetin sekundy před osminásobným mistrem světa Sébastienem Ogierem v toyotě. Přesně o sekundu pomalejší byl Neuville, jenž v Klatovech oba soupeře předstihl.

Třetí Ogier ztrácí 5,8 sekundy a hned desetinu sekundy za ním je lídr šampionátu a jeho týmový kolega Kalle Rovanperä. Fin, který už o tomto víkendu může mít jistou obhajobu loňského titulu, je čtvrtý, jeho největší rival v boji Elfyn Evans z Británie je osmý.

Cais ve Škodě Fabia ztrácí na Neuvillea přesně půlminutu. Cais startoval jako první do rychlostní zkoušky v Chuchli a první projel i rampou u Pražského hradu, kde se odehrál v přítomnosti českého prezidenta Petra Pavla slavnostní start. "Je to skvělý pocit a jsem hrozně rád, že můžeme historicky první soutěž mistrovství světa v České republice otevřít právě my. Je to něco, na co budu vzpomínat," řekl Cais. 

Elitní světoví jezdci se po startu v centru Prahy museli přesunout do Chuchle a drtivá většina z nich uvízla v koloně na Strakonické ulici. Jako první "rozrážel" cestu Rovanperä, na jehož nárazníku jel Cais. Všichni ale nakonec stihli dojet na start včas.

První etapa bude pokračovat na Klatovsku a Vimpersku šesti zkouškami v pátek. Poté účastníci české území, kde se v rámci mistrovství světa jelo poprvé v historii, opustí a v sobotu budou pokračovat v Rakousku. V neděli dvanáctý díl světového šampionátu vyvrcholí na německých silnicích.

Středoevropská rallye, závod mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 2. rychlostní zkoušce:

1. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) 6:06,9, 2. Tänak, Järveoja (Est./Ford Puma) -1,2, 3. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) -5,8, 4. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -5,9, 5. Suninen, Markkula (Fin./Hyundai i20) -8,3, 6. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -10,1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články