Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Startuje F1 s šesti mistry světa. Odolá Vettel?

Melbourne - Rekordních šest mistrů světa ve startovním poli, útok obhájce Sebastiana Vettela z Red Bullu na třetí titul v řadě a návrat Fina Kimiho Räikkönena po roční pauze do formule 1. To jsou hlavní lákadla před novým ročníkem mistrovství světa v královské automobilové třídě, který začne v neděli Velkou cenou Austrálie. Po měsících příprav zahajovací závod v Melbourne naznačí rozložení sil jednotlivých týmů, z nichž některé z těch favorizovaných jako Red Bull či Ferrari měly při předsezonním testování potíže. Velká cena Austrálie bude první z dvacetidílného kalendáře Grand Prix. Mistr světa bude znám nejpozději 25. listopadu po závěrečném závodě v Brazílii.

Šéf šampionátu Bernie Ecclestone před startem MS vyslovil přání, aby se neopakovala loňská absolutní dominance Vettela. Německý pilot získal titul čtyři závody před koncem seriálu, pravidelně vyhrával kvalifikace a také Velkým cenám zpravidla dominoval od startu až do cíle. "Nechceme, aby se to letos opakovalo, to by nebylo moc dobré," připustil před začátkem nové sezony Ecclestone. "Potřebujeme změnu a jediný, kdo s tím nebude zcela jistě souhlasit, je Sebastian. Jsem přesvědčený, že ostatní sdílí můj názor," prohlásil.

Vettel je každopádně považován za jasného favorita, je však otázkou, jak designér Adrian Newey a mechanici Red Bullu dokázali přestavět monopost podle nových pravidel, zejména co se týče předního přítlačného křídla a nevzhledného "nosu". V posledních testech měl tým značné technické problémy.

Přilby Lewise Hamiltona a Jensona Buttona
zdroj: Getty Images

Kdo vyzve Vettela? Alonso, Hamilton, Schumacher nebo navrátilec Räikkönen?

Navíc má Vettel velkou konkurenci, která se oproti loňsku rozrostla o šestého mistra světa ve startovním poli Kimiho Räikkönena. Ambiciózní Fin, který se do F1 vrátil po intermezzu v rallye, bude jezdit v monopostu stáje Lotus, bývalého Renaultu, a byl nejrychlejším jezdcem posledního testování v Barceloně. Už v minulých sezonách ale Vettela marně naháněli jeho předchůdci na trůnu Michael Schumacher (Mercedes), Fernando Alonso (Ferrari) a Lewis Hamilton s Jensonem Buttonem z McLarenu.

Okruh Albert-Park-Circuit v Melbourne

Délka trati: 5,303 km.

Délka závodu: 58 kol = 307,574 km.

Počet pravých zatáček: 10

Počet levých zatáček: 6

Nejvíce vítězství: Michael Schumacher (Něm.) 4 - Ferrari 6

Nejrychlejší kolo v závodu: Michael Schumacher (Něm./Ferrari), 2004: 1:24,125 min.

Nejrychlejší závod: Michael Schumacher, 2004: 1:24:15,757 = 219,010 km/h.

Vítězové předchozích pěti závodů: 2007 - Kimi Räikkönen (Fin./Ferrari), 2008 - Lewis Hamilton (Brit./McLaren), 2009 - Jenson Button (Brit./Brawn GP), 2010 - Jenson Button (McLaren), 2011 - Sebastian Vettel.

Právě oba Britové jsou považováni odborníky za hlavní soupeře Vettela. McLarenu se v minulém roce nedařilo, své síly tudíž upnul už v jeho průběhu na letošní sezonu. "Auto je velmi dobré," prohlásil Button po posledním testování v Barceloně. "Jestli budeme v porovnání s ostatními nejrychlejší, druzí nejrychlejší nebo pomalí, to opravdu teď neumím říct. Ale udělali jsme velký krok dopředu a já se cítím skvěle," uvedl šampion z roku 2009.

Michael Schumacher
zdroj: ISIFA/EPA

Pro McLaren hovoří i vysoká spolehlivost jejich vozů při testování. Zato Red Bull měl problémy s řazením a dalšími novými součástkami, u Ferrari zase v dosavadních testech nezvládali nastavení vozů na různé podmínky. "Testování nebylo perfektní, ale určitě dobré," řekl Vettel. "Ještě jsou nějaké věci, které musíme dát do pořádku, ale já jsem s autem spokojený," konstatoval diplomaticky obhájce titulu.

Ferrari v testech tápalo

Ferrari vzhlíží k nové sezoně poněkud s nejistotou. Technický šéf týmu Pat Fry neskrýval zklamání z testovacích časů v Barceloně. Přitom právě trpělivost a dlouhodobé plánování přinášela stáji z Maranella v minulosti úspěchy. "Už ale nevíme, co bychom měli zlepšit," potvrdil obavy Fry.

Stáj Mercedes v posledních dvou letech stíhala nejlepší trojici a letos se chce ze stínu vymanit. Šéf týmu Ross Brawn by rád viděl sedminásobného šampiona Schumachera poprvé od jeho předloňského návratu do F1 na stupních vítězů. "Loni jsme museli řešit časté problémy s autem, ale letos to vypadá, že je všechno v pořádku," prohlásil Brawn.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články