Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Startuje bezpečnější Barum rallye. Kopecký chce další triumf

Zlín - Tovární jezdec Škody Jan Kopecký je hlavním favoritem 48. ročníku Barum rallye ve Zlíně, která je vedle domácího šampionátu i součástí mistrovství Evropy. Pilot vozu Škoda Fabia S2000 zažívá životní sezonu, ve které ovládl šest ze sedmi soutěží, na kterých se představil. "Uděláme vše pro to, abychom prodloužili naši úspěšnou sérii," uvedl Kopecký. Rallye odstartuje večerní městskou rychlostní zkouškou, v sobotu a v neděli je na programu dalších čtrnáct měřených testů.

V evropském seriálu, kterému kraluje s náskokem 71 bodů před Craigem Breenem z Irska, vyhrál Kopecký pět z šesti rallye. Případný triumf by jej přiblížil zisku titulu, do konečného pořadí se totiž počítají čtyři výsledky z každé poloviny sezony. "Hlavou se mi honí, abych neudělal žádnou chybu nebo jich vyrobil méně než ostatní. A pochopitelně přání být dostatečně rychlý. Pak třetí vítězství přijde," podotkl Kopecký, který ve Zlíně triumfoval v letech 2009 a 2011.

Letos ale bude mít nepatrně slabší konkurenci než v minulosti. Jeho plánovaný hlavní sok Bryan Bouffier z Francie se z rallye odhlásil, Kopecký tak bude soupeřit zejména se svým týmovým kolegou Esapekkim Lappim z Finska, Němcem Seppem Wiegandem a s domácími jezdci Václavem Pechem, Romanem Krestou, Pavlem Valouškem nebo Tomášem Kostkou.

Václav Pech
zdroj: ČT24

Pech, který i díky pravidelné účasti vede MMČR, chce ve Zlíně navázat na vyrovnané souboje s Kopeckým z Rallye Hustopeče a Bohemia rallye. "Naší snahou bude co nejvíce potrápit tovární tým Škoda, abychom sváděli co nejvyrovnanější boje s Honzou Kopeckým," uvedl Pech.

Zvláštní náboj bude mít rallye pro Krestu. Pětinásobný domácí šampion a bývalý tovární jezdec Škody a Fordu v letošním roce absolvuje jen omezený program závodů. Domácí 'Barumka' by měla být jeho poslední soutěží. Kresta sice nevylučuje, že se v budoucnosti ještě na nějakém rallye objeví, kariéru však nyní oficiálně končí. "V duchu profesionálního přístupu však Barumka bude posledním závodem. Ale třeba se někde objevím," uvedl Kresta.

Loňský ročník Barum rallye byl jednou ze tří českých soutěží, které musely být předčasně ukončeny po tragické nehodě. Všechny domácí rallye se tak nyní musejí řídit novými pokyny Autoklubu České republiky. "Za nehodami nebyly systémové chyby, ale spíše pochybení jednotlivců. Proto jsme se zaměřili na důkladnější školení činovníků, přepracovali jsme ho a vylepšili," uvedl ředitel rallye Miloslav Regner.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články