Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Startuje Barum rallye - nejkvalitnější závody české historie

Zlín - Nejkvalitněji obsazená soutěž v historii na území České republiky začíná ve Zlíně, kde se uskuteční Barum Czech rallye. Devětatřicátý ročník populární soutěže bude součástí domácího šampionátu, mistrovství Evropy a seriálu Intercontinental rallye challenge (IRC). Zejména díky tomu se na start postaví i 24 vozů specifikace S2000, a proto je pole favoritů hodně široké. Třídenní závody by mělo navštívit až čtvrt milionu fanoušků. Kvůli neblahým zkušenostem z podobných závodů policisté a pořadatelé připravují velká bezpečnostní opatření.

Vedle domácích jezdců v čele s trojnásobným vítězem Romanem Krestou, Janem Kopeckým, Martinem Prokopem, Pavlem Valouškem nebo Václavem Pechem na umístění na pomyslných stupních vítězů pomýšlí řada zahraničních jezdců. Upevnit si vedení v seriálu IRC se bude snažit Brit Kris Meeke. Aspiranty na vítězství jsou i Giandomenico Basso a Luca Rossetti z Itálie, zkušený Belgičan Freddy Loix, Nicolas Vouilloz z Francie či Kopeckého kolega v továrním týmu Škoda Motorsport Fin Juho Hänninen.

Roman Kresta vede průběžné pořadí MMČR a může se stát prvním jezdcem v historii, který Barum rallye vyhrál čtyřikrát. "Vždycky mám nejvyšší ambice, na druhou stranu je pro mě důležité získat co nejvíc bodů do mistrovství republiky. Proto v žádném případě nepojedu hop nebo trop," uvedl Kresta, jenž před rokem své snažení přehnal hned na úvod a z rallye odstoupil po havárii už v sobotu ráno.

Roman Kresta:

"Letošní zlínská konkurence naprosto přesahuje i světový šampionát."

Dalším českým "želízkem v ohni" by měl být Kopecký, jenž je momentálně druhý v IRC a vedoucí Meeke jej považuje za hlavního favorita rallye. "Nevím, jestli musíme vyhrát, nebo ne. Lze to jednoduše říci, ale pak před volantem to vypadá jinak. Budu se snažit zajet co nejlepší výsledek. Když budeme v první trojici, bude to perfektní, ani za pětku se ale zlobit nebudu. Je jasné, že se chci pokusit o příčku nejvyšší, proto tam všichni jedeme," řekl Kopecký.

Očekává se vysoká návštěvnost, pořadatelé a policisté jsou ve střehu

Na rallye by se podle odhadů mohlo přijít podívat až 250 tisíc fanoušků. Už nyní jejich pohyb usměrňují desítky policistů. Jen na večerní rychlostní zkoušku v ulicích Zlína má přijít až 50 tisíc příznivců rallye. Pořadatelé v centru města celou noc stavěli bariéry z pneumatik, kolem trati jsou desítky zakázaných prostor, do kterých diváci nesmějí vstoupit. Přesto dopolední testovací rychlostní zkoušku musel technický komisař na okamžik přerušit kvůli neukázněným fanouškům, kteří do zakázaných zón vstupovali. Večer bude ve Zlíně omezena doprava, uzavřeno bude autobusové i vlakové nádraží.

Pořadatelé pro posádky připravili trať s patnácti rychlostními zkouškami o celkové délce 254,96 km. Nechybějí mezi nimi ani náročné úseky Pindula a Troják. Rallye slavnostně začíná v pátek v 17 hodin. Vítězná posádka projede cílem v neděli krátce po 16. hodině.

Průběžné pořadí:

MMČR: 1. Kresta (Peugeot 207 S2000) 177 bodů, 2. Pech (Mitsubishi Lancer EVO IX) 139, 3. Valoušek (Mitsubishi Lancer EVO IX) 83, 4. Kopecký (Škoda Fabia S2000) 39, 5. Tarabus (Fiat Grande Punto S2000) 35, 6. Barvík (Mitsubishi Lancer EVO IX) 30.

IRC: 1. Meeke (Brit./Peugeot 207 S2000) 34 bodů, 2. Kopecký (ČR/Škoda Fabia S2000) 29, 3. Basso (It./Abarth Grande Punto S2000) a Loix (Bel./Peugeot 207 S2000) oba 27, 5. Vouilloz (Fr./Peugeot 207 S2000) 19, 6. Hänninen (Fin./Škoda Fabia S2000) 14.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články