Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Stáje formule 1 podepsaly Concordskou dohodu, nová pravidla mají vést k větší vyrovnanosti

Všech deset stájí formule 1 podepsalo takzvanou Concordskou dohodu, která stanovuje pravidla pro fungování mistrovství světa a rozdělení finančních odměn. Nový kontrakt platí na roky 2021 až 2025. Spolu s chystanými technickými regulemi, které budou zavedeny v roce 2022, by měl vést k větší vyrovnanosti startovního pole.

Formule 1
zdroj: ČTK/PA/ autor: James Moy

Šampionátu od roku 2014 nepřetržitě vládne stáj Mercedes, když pět titulů získal šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton a jeden Nico Rosberg.

"Dohoda nám zajistí udržitelnou budoucnost a sníží finanční i výkonnostní rozdíly mezi stájemi. Souboje na trati tak budou napínavější, což je přesně to, co chtějí naši fanoušci vidět," uvedlo vedení formule 1 v prohlášení.

"Dramatičtější závody také přilákají víc příznivců, formule poroste a z toho budou těžit všechny týmy," dodalo.

Podpisu dohody předcházela dlouhá jednání, která zkomplikovala pandemie koronaviru a s ním spojené odložení startu této sezony.

"Už dřív jsme říkali, že kvůli covidu to nějaký čas zabere, a jsme rádi, že se nám podařilo to vyřešit už v srpnu," uvedl výkonný ředitel seriálu Chase Carey.

"Fanoušci chtějí vidět napínavé závody kolo na kolo, aby měl každý tým šanci dostat se na stupně vítězů. Nová Concordská dohoda a nová pravidla v roce 2022 jsou základem pro spravedlivější rozdělení financí i snížení rozdílů mezi stájemi na trati," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články