Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Souboj Loeba s Hirvonenem pokračuje na tratích v Jordánsku

Praha - Podruhé v historii zavítá mistrovství světa v automobilových soutěžích do Jordánska, tamní rallye bude třetím dílem letošního seriálu. Před dvěma lety se na náročných šotolinových tratích radoval z vítězství Fin Mikko Hirvonen, který patří mezi favority i tentokrát. Soutěž, která se netradičně jede ode dneška do soboty, by měla být opět hlavně soubojem Hirvonena se šestinásobným světovým šampionem Sébastienem Loebem z Francie.

Loeb se na start postaví jako vedoucí muž průběžného pořadí MS a vítěz předešlé Mexické rallye. "Dominovali jsme v Mexiku, ale to neznamená, že bychom měli polevit. Naši soupeři jsou na tomto povrchu totiž ještě více doma a o víkendu budou jistě lepší," upozornil Loeb, že na šotolině je Hirvonen a jeho tovární tým Ford nejsilnější. 

Šestatřicetiletý Loeb před dvěma lety v Jordánsku do cíle nedojel, neboť se na přejezdu mezi rychlostními zkouškami čelně srazil se Zimbabwanem Conradem Rautenbachem. V té chvíli ale vedl. "Rychlostní zkoušky se jedou hlavně pouští, takže často není nic vidět a člověk řídí pomalu poslepu. Bude nutné se přesně řídit poznámkami, protože sem tam vykoukne skála," uvedl Loeb.


Hirvonen aktuálně ztrácí na Loeba šest bodů a na Středním východě se bude snažit navázat na únorové vítězství ze Švédska. "Tratě mají v Jordánsku tvrdý podklad, na kterém máte pocit, jako by jste jeli na asfaltu. Na jeho povrchu je ale volný štěrk, takže při nastavení auta musíte vždy dělat kompromisy," řekl Hirvonen, který byl v Mexiku nečekaně až čtvrtý.

Podle Hirvonena bude Jordánsko nejtěžší rallye tohoto roku. "Hlavně z pohledu rozpisu. Rallye je plná rychlých úseků a nepřehledných míst. Za horizonty se často rychle mění rytmus a celkově je tam hodně složitá orientace," uvedl Hirvonen.

Na startu rallye bude i jeden český zástupce - o body do kategorie produkčních vozů bude bojovat Martin Semerád. I pro něj pořadatelé připravili trať s 21 rychlostními zkouškami o celkové délce 346 km. Centrum rallye bude na pobřeží Mrtvého moře ve "výšce" 420 metrů pod mořskou hladinou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články