Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Šonkův start v Cannes je kvůli motoru v ohrožení. Na vině jsou i francouzští celníci

Vážné technické potíže s motorem řeší před nedělním závodem světového šampionátu Red Bull Air Race ve Francii akrobatický pilot Martin Šonka. A v extrémním případě dokonce hrozí, že se kvůli komplikacím s dodávkou nových válců klání v okouzlujícím Cannes vůbec nezúčastní. Před dvěma týdny totiž Šonka se svým týmem zjistil, že je nutné vyměnit všech šest válců u motoru.

Martin Šonka
zdroj: ctsport.cz

"Jenže ty se musely nejprve vyrobit v Americe, pak poslat do Francie. A teď se stalo to, co jsme očekávali, i když doufali, že to nenastane... Zasekly se na celnici v Paříži a my je potřebujeme co nejrychleji dostat do Cannes. Naháníme celníky, protože potřebujeme ty válce v úterý či ve středu, abychom motor stihli zaběhnout. Musíme s ním nalétat pět až deset hodin ve vzduchu. Máme to napínavé," popisuje Šonka.

A tak má teď jeho bratr Josef, jinak týmový koordinátor, pořád telefon u ucha a téměř každou hodinu volá do Paříže, aby zjistil, kdy dodávka z USA projde celnicí. "Prosíme i místní, aby tam volali francouzsky, protože oni komunikaci v angličtině neradi. Chtějí slyšet líbivý mateřský jazyk. Mám pocit, že už se i Pepa francouzsky skoro naučil," říká v nadsázce Šonka.

U těch slov se hořce usmívá, jenže sám přiznává, že mu teď v hlavě dokola šrotuje, jestli se výměna stihne, nebo ne. Už jde téměř o hodiny.

"Když to přijde až ve středu, je to na hraně. Celý den to budeme měnit, takže nám pak zůstane jediný den, abychom motor zaběhli. A když nebude počasí či se cokoliv pokazí, tak nemůžeme závodit. Pořád ale existuje varianta, že válce nevyměníme a motor budeme muset nechat tak, jak je. To by ale znamenalo vážný handicap," upozorňuje Šonka.

Motor teď nemá stoprocentní výkon, 'žere' víc oleje, je slabší. Nedochází ke správnému hoření. Zkrátka neletí, jak by měl, přiznává Šonka. "Do toho nám ještě odešel injektor na motoru, který potřebujeme také opravit," dodává.

Před druhým závodem sezony - v tom prvním skončil Šonka po diskvalifikaci až čtvrtý - je to na jednoho potíží ažaž. Přitom se chystá úchvatná událost, půjde vůbec o první klání Red Bull Air Race ve Francii.

"Letectví je ve Francii ohromně populární. Nejde se netěšit. Marina, kde se bude létat, je krásná. Mělo by být jasno, i když ne teplo. Aspoň se budou dobře chladit motory," poznamenává Šonka, jenž se v nejbližších dnech stane potřetí otcem.

Náladu mu ještě trochu vylepšuje fakt, že se mu v období mezi závody podařilo zapracovat na problémech s váhou. Šonka je totiž jeden z nejvyšších pilotů ve startovním poli, a tudíž i jeden z nejtěžších, což je handicap. Na letadle už ale nebylo kde váhu ušetřit, takže mu nezbylo než podstoupit fyzické galeje a ještě více zhubnout.

"Už jsem si myslel, že skoro nemám co shodit, ale díky speciální dietě a tréninku se mi podařilo dostat nějaká kila dolů a neztratit úplně sílu. Takže by to mělo pomoct. Teď ještě musíme doufat, že včas stihneme vyměnit a opravit vše, co potřebujeme, dobře to dopadne a budeme moci normálně závodit," uzavírá Šonka.

Zdroj
ČT sport, Team Šonka

Hlavní zprávy

Nejčtenější články