Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Šonkovy naděje na titul zhatila chyba a sonda. Nějakou dobu to bolet bude, smutnil

Říká se, že udělat poslední krok je nejtěžší, a Martin Šonka to poznal na vlastní kůži. Český pilot šel do závěrečného závodu leteckého seriálu Red Bull Air Race jako lídr pořadí a měl titul mistra světa na dosah. V americkém Indianapolis však bojoval jak s vlastními chybami, tak technikou a nakonec se musel spokojit se stříbrem.

Martin Šonka
zdroj: martin-sonka.cz

Letošní sezona mu přinesla spoustu radosti. V Abú Zabí a Portu slavil dvě premiérová vítězství v seriálu a i díky vyrovnaným výsledkům měl na dosah i celkový triumf. Největší výhru Martin Šonka ale do své sbírky minimálně letos nepřidá.

Přitom se do závěrečného podniku v Indianapolisu šel s náskokem čtyř bodů před Jošihide Murojou a v samotném závodě se znovu dostal mezi nejlepší čtyři, což se mu v ročníku povedlo hned šestkrát z osmi pokusů. Jenže zatímco Japonec v Americe vyhrál, Šonka skončil až čtvrtý, což ho v celkovém pořadí odsunulo o stupínek níže.

"Určitě to bude nějakou dobu bolet. Bylo to blízko. Na druhou stranu jsme opravdu bojovali do konce, do posledního možného letu. Je třeba sportovně poblahopřát Jošimu k titulu, ve finále zaletěl neuvěřitelný čas," zhodnotil Šonka, pro něhož konečná druhá pozice je nejlepším výsledkem v kariéře.

Šonkovi poslední závod ročníku nevycházel hned od úvodu. V prvním kole se střetl právě s Murojou a letěl si pro vítězství. Po trefě pylonu ale dostal penalizaci a postup do další fáze mu zajistily až chyby jeho soupeřů. "Z kokpitu to vypadalo OK, ale nebylo. Byl silný vítr a postrčilo mě to. Překvapilo mě, že jsem trefil pylon. Byla to hloupá chyba," popsal první problém nedělního souboje.

Ten další přišel už před duelem o postup do Final Four. Tentokrát však nechyboval Šonka, ale selhala technika. Českému pilotovi odešla sonda, podle níž nastavuje motor. Duel s chybujícím Mattem Hallem přesto zvládl. "Vyměnit už to nešlo. Takže jsem osmičku i finálovou čtyřku nastavoval jen tak podle citu, což je velmi těžké," popsal.

Více se to projevilo až ve finále, kde Šonka po chvíli výrazně ztratil a mezi cílovými pylony prolétl s odstupem více než 4 sekund na Japonce, což bez penalizace není normální.

"Bohužel motor nešel nastavit ideálně a bylo to znát. V prvním vertikálním manévru jsem také udělal chybu a když se to sečetlo, byl z toho pomalý čas a ztracené naděje na titul," smutnil český pilot.

Šonku mrzel závěr ročníku i kvůli týmu, který po celou dobu odváděl kvalitní práci. Sám se po zklamání nyní těší na odpočinek a už vyhlíží další ročník, v kterém chce zaútočit na titul znovu.

"Byla opravdu velmi náročná a vyčerpávající, už se těším, až si budu moct trochu odpočinout. A těšíme se na příští rok, budeme se muset dobře připravit a zkusit to znovu," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články