Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šonka si v Lausitzu doletěl pro bronz a udržel se v čele seriálu

Do předposledního závodu seriálu v Lausitzu šel v pozici lídra a i po něm Martin Šonka v čele Red Bull Air Race zůstal. Český pilot v Německu obsadil bronzovou příčku a na prvním místě má před závěrečným podnikem čtyřbodový náskok před Japoncem Yoshihidem Murojou, jenž nad okruhem Lausitzring byl nejrychlejší. Petr Kopfstein se dostal mezi nejlepších osm, kde však překročil povolenou hranici G.

Martin Šonka
zdroj: ČTK/PR/ autor: www.martin-sonka.cz

Byl pod pořádným tlakem. V pozici lídra celého seriálu se nacházel celý víkend pod drobnohledem a všichni soupeři se na něj chtěli vytáhnout. Martin Šonka však nelehkou situaci v Lausitzu zvládl a i do závěrečného podniku v Indianapolis půjde opět jako muž na čele Red Bull Air Race.

Devětatřicetiletý pilot sice nedokázal navázat na triumf z Porta, přesto počtvrté v ročníku dosáhl na stupně vítězů. Při cestě k nim skvělými časy porazil neoblíbeného soka Francouze Nicolase Ivanoffa a v té době hlavního soupeře v boji o titul Kanaďana Peta McLeoda. V závěrečném Final 4 však předvedl svůj nejpomalejší let dne, který pro něj znamenal třetí místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Podívejte se do zákulisí Red Bull Air Race

Nad jeho síly byl nakonec vítězný Yoshihido Muroja z Japonska, který si časem 50,451 sekundy připsal rekord trati, a Australan Matt Hall.

"Strategie byla letět stejně jako v semifinále, ale poslední vertikální manévr ve finále byl možná až moc konzervativní. Joši ale letěl opravdu rychle, stejně tak Matt, takže je z toho nakonec třetí místo. Je dobře, že jsme se udrželi ve vedení v celkovém pořadí. Rozhodne poslední závod, bude to napínavé, fanoušci se mají na co těšit," uvedl Šonka.

Právě Muroja se díky třetímu triumfu v sezoně stal hlavním Šonkovým konkurentem. Český letec má nyní v tabulce 63 bodů, Japonec 59. Ve hře jsou ještě třetí McLeod, jenž má ztrátu ztrátu 7 bodů a čtvrtý Kirby Chambliss z USA, který zaostává o 11 bodů.

Cesta Šonky k udržení náskoku byla každopádně v Německu pořádně náročná. Jako první nastoupil proti Ivanoffovi, s nímž měl do té doby v sezoně negativní bilanci jedné výhry a dvou porážek. Český reprezentant ovšem tentokrát překvapení nepřipustil a výkonem 50,617 sekundy se stal vůbec nejlepším v úvodním kole. Ze sedmé pozice šel dál i Petr Kopfstein.

Šonka ale nejlepší čas příliš dlouho neslavil. V dalším kole totiž nečekaně narazil na McLeoda, jemuž první kolo nevyšlo, měl penalizaci a dál šel jen díky větším chybám soupeře. Českého pilota ani tato situace nerozhodila. Mezi pylony dokonce zrychlil a výkon 50,596 ho poslal do finále. A opět v nejlepším čase.

"To jsme nečekali, ale takový je systém závodu. V každém případě platí, že pokud chcete vyhrát, musíte být schopní porazit kohokoliv. Pete létá skvěle, je to opravdu těžký soupeř, ale soustředili jsme se sami na sebe a let se mi povedl přesně, jak jsme si naplánovali," pochvaloval si Šonka.

Dál už naopak neprošel Kopfstein, který doplatil na příliš vysoké přetížení v jedné ze zatáček. "V této fázi šampionátu není prostor na konzervativní lety, není možné čekat na chybu soupeře. S tím jsme letěli proti Juanovi Velardemu a bohužel jsem překročil čas, který můžu strávit v přetížení 10G. Zapracoval adrenalin," připustil Kopfstein.

Ve finále měl Šonka nejlepší pozici a jakožto vítěz druhého kola vyrážel do vzduchu se znalostí časů konkurentů. Ani to mu však triumf nezajistilo, jelikož Muroya předvedl let na hranici rizika, zatímco český pilot byl v posledním pull upu až příliš opatrný.

Smutnit ale nemusel, jelikož v říjnu bude v Indianapolis hájit pozici lídra šampionátu i tak.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články