Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šonka doletěl druhý v leteckých závodech Air Race, vyhrál Muroya

Chiba (Japonsko) - Třetí pokračování seriálu Red Bull Air Race nabídl závod v Japonsku a česká účast zanechala stříbrnou stopu. Martin Šonka se potřetí probojoval na stupně vítězů a tentokrát z toho bylo druhé místo. Petr Kopfstein se dostal mezi čtrnáct nejrychlejších letců, avšak v přímém souboji podlehl Němci Matthiasi Doldererovi. Závod ovládl domácí Yoshihide Muroya.

Je nám líto, video expirovalo.
Šonka skončil druhý na Red Bull Air Race v Čibě

Další díl leteckých závodů se konal v japonské Chibě. Jednalo se o třetí část náročného seriálu po úvodním programu ve Spojených arabských emirátech a Rakousku.

Český sportovní letec Martin Šonka se v Japonsku činil nejprve v soubojích mezi top 14. V duelu proti Rakušanovi Hannesu Archovi byl o více jak vteřinu rychlejší a postoupil mezi nejlepších osm.

Druhému českému pilotovi Petru Kopfsteinovi se už tolik nedařilo. Proti sobě měl těžkého soupeře v podobě Matthiase Dolderera, který ovládl předchozí domácí podnik. Rakušan nadělil českému letci více jak vteřinu a půl a vyřadil ho tak z dalšího postupu.

Martin Šonka narazil mezi osmičkou nejrychlejších na Španěla Juana Velardeho a také v tomto případě se radoval český zástupce. Španěl byl bez jedné tisíciny o vteřinu pomalejší. Šonka tak postoupil do finálové čtyřky, kde svedl souboj na dálku s Japoncem Yoshihidem Muroyou, Američanem Kirbym Chamblissem a Britem Nigelem Lambem.

Nejlepší letci závodu Air Race v Čibě, zprava: Martin Šonka, vítězný Muroja a třetí Chambliss
zdroj: ČTK/PR autor: redbullcontentpool.com

Japonský závodník nakonec ovládl finálový souboj nad domácím Makuhari Bay a připsal si nejrychlejší čas. Šonkovi uteklo první místo o pouhých 105 tisícin vteřiny, na třetí pozici doletěl Chambliss s odstupem přibližně půl vteřiny za Šonkou. Brit Lamb nakonec zaletěl nejpomalejší čas a zbyla na něj čtvrtá příčka. 

"Bylo to blizoučko, ale rozhodně mi to teď radost nekazí. Jsem strašně šťastný, že jsme tady ukázali, že můžeme porazit kohokoliv a umíme létat rychle," uvedl Šonka v tiskové zprávě.

Martin Šonka poskočil na průběžnou sedmou příčku díky zisku dvanácti bodů a celkově jich má čtrnáct, Petr Kopfstein si připsal první dva body a průběžně je čtrnáctý. Pořadí vede Dolderer s třiceti body. 

"Jsem šťastný za první body. Na první postup si ještě musíme počkat, ale časy nás utvrzují, že už v Budapešti by to mohlo klapnout. Dnes jsme si vybrali nováčkovskou daň," řekl Kopfstein.

Další pokračování leteckých závodů Red Bull Air Race hostí Budapešť 16. a 17. července.

Třetí závod seriálu Red Bull Air Race v akrobatickém létání v Chibě (Japonsko):

1. Muroja (Jap.), 2. Šonka (ČR), 3. Chambliss (USA), ...9. Kopfstein (ČR).

Průběžné pořadí (po 3 z 8 závodů): 1. Dolderer (Něm.) 30 b., 2. Chambliss 20, 3. Ivanoff (Fr.) 19, ...7. Šonka 14, 14. Kopfstein 2.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články