Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Šonka chce v Red Bull Air Race získat co nejdříve co nejvíce zkušeností

Praha - Premiéra českého letce Martina Šonky v seriálu Red Bull Air Race se blíží. Jako jeden z patnácti vyvolených akrobatických pilotů bude už za čtrnáct dnů v Abú Zabí na startu osmého ročníku. V osmidílné soutěži, při níž piloti soupeří v rychlostech až 400 km/h v nízkém letu na dráze vymezené dvacet metrů vysokými nafukovacími pylony, půjde o titul mistra světa. Závody bude přenášet Česká televize.

Jednatřicetiletý vojenský pilot Šonka začal létat před čtrnácti lety a je zároveň českým šampionem v akrobacii. Superlicenci opravňující jej k účasti v šampionátu ale získal až v závěru loňského roku.

"Teprve potom jsem začal shánět letadlo. Měl jsem obrovské štěstí, k dispozici byly na světě pouze dva stroje," řekl na dnešní tiskové konferenci Šonka. Jeden podle něj koupil druhý nováček v seriálu, brazilský pilot Adilson Kindlemann. "A já jsem se dohodl s Američanem Mikem Mangoldem, který sérii opustil," uvedl Šonka. Se strojem Edge vybojoval Mangold v roce 2007 svůj druhý titul mistra světa.

Poprvé si Šonka letadlo otestoval minulý týden v Anglii. "Absolvoval jsem sedm startů, každý z letů trval kolem půl hodiny. Letadlo je super a už se těším na start v Abú Zabí," řekl Šonka. Poslední týdny ale byly hektické. "Letadlo se muselo naladit, aby mi sedělo v ruce, a bylo plno dalšího vyřizování," poznamenal český pilot.

Před vstupem do seriálu, kterému se přezdívá formule 1 ve vzduchu, zatím ani v nejmenším nepřemýšlí o nějakém umístění. Netuší totiž, co je v jeho možnostech. "A kde jsou schopnosti letadla," řekl Šonka. "Nejdůležitější pro náš tým bude připravit kvalitně letadlo a získat co nejdříve co nejvíce zkušeností. V úvodu bude těžké konkurovat zkušeným závodníkům, ale doufám, že se rychle otrkám a začnu je prohánět," pokračoval.

Šampionát začne na konci března a vyvrcholí počátkem září, přesto k pilotově radosti nemusí Šonka opustit svou profesi armádního pilota. Dohodl se na neplaceném sedmiměsíčním volnu. "Po skončení seriálu se ke své profesi vrátím," poznamenal Šonka. Dál bude trénovat i klasickou leteckou akrobacii, jen na závody se kvůli časovému vytížení nedostane.

Program Red Bull Air Race:

26./27. března: Abú Zábí (SAE), 17./18. dubna: Perth (Austr.), 8./9. května: Rio de Janeiro, 5./6. června: Winsdor (Kan.), 19./20. června: New York, 7./8. srpna: Lausitz (Něm.), 19./20. srpna: Budapešť, 4./5. září: Lisabon.

Martin Šonka
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články