Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sobota ve znamení kvalifikace – Kornfeil chce do třetí řady

Brno – Už v pátek odstartovala na brněnském automotodromu Velká cena silničních motocyklů. Do města každoročně přiláká desetitisíce fanoušků. Ti se dnes kromě volných tréninků mohou těšit i na kvalifikační jízdy všech tři kategorií – Moto2, Moto3 i nejpopulárnější MotoGP. Největší nápor návštěvníků se tradičně očekává v neděli, kdy se jedou samotné závody.

Včerejší den na Masarykově okruhu nabídl sérii volných tréninků a jeden trénink kvalifikační – v mládežnické kategorii Rookies Cup. Dnes od 12:35 se jede kvalifikační jízda kategorie Moto3, na kterou odpoledne navazuje kvalifikace MotoGP a Moto2. Celý den na Masarykově okruhu zakončí od 16:30 závod zmíněného Rookies Cupu. 

Letošní ročník přináší hned několik novinek. "Největší změna se týká nedělního programu, kdy je posunutý hlavní závod už na 13. hodinu a teprve po něm se pojede kategorie Moto3," popsal mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana. Další novinkou je i mimořádná příležitost projít si po skončení závodů dráhu okruhu. "Budou se moci projít a vyfotit tam, kde ještě před hodinou, hodinou a půl byly ty největší hvězdy na světě," lákal fanoušky Smetana.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Jakubem Kornfeilem před kvalifikací

Jakub Kornfeil, český zástupce v Moto3, má pro kvalifikaci jasný cíl: "Deváté místo. To je třetí řada. I ze čtvrté řady by se ale dalo něco dělat." V závodě pomýšlí výše než loni. "Mým snem je páté místo, abych se oproti loňsku zlepšil o jedno místo, ale spokojený budu i za top deset," prohlásila česká naděje.

Domácí prostředí Kornfeila nikterak nesvazuje. "Užívám si to tady, mám rád fanoušky. Celý ten kolotoč mi vůbec nevadí a spíš mě to žene dopředu," uvedl Kornfeil, jehož nedělní závod bude startovat kvůli změně programu až po závodu MotoGP ve 14:30.

První den bez problémů 

Bez dopravních problémů v pátek začal první, tréninkový den Velké ceny. Na okruhu a v jeho okolí podle policejních statistik parkovalo 3 200 osobních aut a 400 motocyklů. Zatímco počet automobilů stoupl ve srovnání s loňským rokem o 800, motocyklů bylo o 70 méně. "Kempy se plní pozvolna," uvedl brněnský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Podle výkonné ředitelky Automotodromu Brno Ivany Ulmanové byla páteční návštěvnost patrně vyšší než loni. Konkrétní čísla ale neuvedla. "Nezaznamenali jsme žádné větší komplikace v areálu, ani v jeho okolí, elektronický vstupenkový systém funguje a na rozdíl od loňského roku zmizely pokusy o jeho překonání," potvrdila Ulmanová.

"Musíme přiznat, že včerejší návštěvnost nás velmi příjemně překvapila. Z toho, co víme podle tržeb a zaparkovaných aut, došlo meziročně k výraznému nárůstu," dodal Smetana.

Návštěvníkům pořadatelé doporučují, aby k cestě na okruh využili kyvadlovou dopravu, kterou zajišťuje z Mendlova náměstí autobusová linka 400. Ve špičce pojede v intervalu kolem dvou minut. 

Hromadná doprava

Během závodu Grand Prix jezdí na Masarykův okruh mimořádná kyvadlová doprava. Pro návštěvníky závodiště je doprava zdarma.

400 - Linka jezdí z Mendlova náměstí na Masarykův okruh a zpět. Jízdní řád najdete zde.

X - Okružní linka jezdí po trase Masarykův okruh - Popůvky - Žebětín - Masarykův okruh. Jízdní řád najdete zde.

Policisté také nabádali motoristy, aby vzhledem k opravám dálnice D1 nenechávali příjezd do areálu na poslední chvíli. Měli by se také vyhnout Žebětínu, jehož část je letos staveništěm. Tato městská část je i přesto průjezdná. Hlavní příjezdové trasy jsou ale přes dálnici. V terénu jsou stovky policistů a městských strážníků.

Zdroj
ČTK, ČT Brno, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články