Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Smrž chce udržet v Brně osmé místo v MS superbiků

Brno - Jakub Smrž má za cíl při víkendovém pokračování mistrovství světa superbiků v Brně udržet osmé místo v průběžné klasifikaci. Po devíti dílech ze čtrnácti je totiž v pořadí za českým jezdcem pořádná tlačenice. Španěl Carlos Checa má jen o bod méně, Angličan Shane Byrne a Japonec Rjuiči Kijonari o dva. A naopak před Smržem se vytvořila bodová propast, neboť od sedmého Angličana Toma Sykese jej dělí 26 bodů. Vrcholem by měl být souboj o první místo v průběžné klasifikaci mezi lídrem Norijukim Hagou z Japonska s ducati a Američanem Benem Spiesem na yamaze. Součástí seriálu je i MS supersportů, Pohár FIM superstocků do 1000 ccm a ME superstocků do 600 ccm.

"Při letošní vyrovnanosti mohu v Brně skončit třetí, ale i dvanáctý. Bodů k rozdělování bude při dvou závodech hodně," uvedl Smrž. Jeho tým Guandalini Racing ale před brněnským závodem provázejí ekonomické problémy, které ovlivnily jezdcův program. "Hlavní sponzor nám dosud neuhradil částku řádově dvacet až třicet milionů korun. Proto jsme nemohli před Brnem na rozdíl od ostatních týmů testovat v Imole a měl jsem třítýdenní přestávku. Ale vzhledem k rozdílným profilům tratí v Imole a v Brně by mi testování tolik chybět nemělo," konstatoval Smrž.

Smrž: Masarykův okruh je jeden z nejoblíbenějších

Smrž se však netají tím, že Masarykův okruh nepatří k jeho nejoblíbenějším tratím. "Raději bych jel tuto neděli závod v Assenu," podotkl Smrž, který právě na nizozemské trati v dubnu poprvé a zatím naposledy obsadil medailovou pozici, když skončil třetí. Vedle psychického tlaku z domácího prostředí mu okruh nesedí i členitostí. "Pochopitelně ale chci v domácím prostředí dopadnout co nejlépe a nezklamat fanoušky," dodal Smrž. 

S letošním působením v superbikovém šampionátu je absolutně spokojený. V této sezoně vsadil na taktiku dojet co nejvíce závodů a sbírat pravidelně body. Proto například v italském Misanu místo závěrečného útoku na třetího Japonce Hagu zvolil jistotu v podobě čtvrtého místa. 

Mezi elitou v superbicích se postupně zabydlel, případný přestup do královské kubatury MotoGP jej ale neláká. "Z hodně stran slyším, že by to byl pro mě krok dopředu. Ale já si myslím, že by se jednalo o dva kroky zpět. Seriál MotoGP má sice větší mediální propagaci, ale motocykly jsou třicetkrát dražší. A závody většinou postrádají na rozdíl od superbiků vyrovnanost a dramatičnost. Motorka, na které jezdím já, stojí zhruba tři miliony korun, což je desetina pronájmu stroje na MotoGP," uvedl Smrž.

Vedle Smrže se představí i Vostárek či Ježek

V Brně se vedle Jakuba Smrže představí i další čeští jezdci. V mistrovství světa třídy supersport budou na startu Patrik Vostárek, který je průběžně dvacátý, a Matěj Smrž, jenž dosud nebodoval. V kategorii superstock 1000 se představí Ondřej Ježek, kterému patří v průběžné klasifikaci Poháru FIM osmé místo. "Chtěl jsem dojíždět do patnáctky, to osmé místo je proto velmi příjemné a rád bych si právě v Brně ještě polepšil," řekl Ježek.

Diváci se mohou těšit i na Maxe Biaggiho

Před jediným prázdninovým závodem seriálu superbiků vede Haga před Spiesem o 14 bodů. Ve dvou brněnských jízdách jich bude k dispozici 50. Haga se ale v předchozích týdnech zotavoval ze zranění ruky a ramena po pádu, zatímco Spies se zdá ve vrcholné formě, poté co vyhrál pět z posledních šesti jízd. Spies se ve své první sezoně ve světovém šampionátu superbiků prezentuje jako král kvalifikací, protože z devíti závodů odstartoval do osmi z pole position. Pouze v Misanu našel v takzvané superpole přemožitele, kterým byl Smrž.

Hvězdou startovního pole bude také osmatřicetiletý Ital Max Biaggi, kterému se na brněnském okruhu mimořádně daří a slavil zde už osm vítězství. "Brněnská trať patří k mým nejoblíbenějším, rád bych tu bilanci ještě vylepšil," řekl Biaggi. Po přechodu ze seriálu MotoGP do superbiků zatím vyhrál tři závody ve své první sezoně v roce 2007. Letos jsou jeho maximem jedno druhé a dvě třetí místa.

Program MS superbiků v Brně:

Pátek 24. července:

12:45 - 16:00 volné tréninky,

16:15 - 17:15 kvalifikační trénink.

Sobota 25. července:

9:00 - 14:45 volné a kvalifikační tréninky,

15:00 - 15:50 Superpole.

Neděle 26. července:

10:40 Pohár FIM superstocků do 1000 ccm,

12:00 první závod MS superbiků,

13:25 závod MS supersportů,

14:30 závod ME superstock do 600 ccm,

15:30 druhý závod MS superbiků.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články