Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Smrt na Dakaru: V první etapě zahynul Boero

Mar de Plata (Argentina) - V první etapě Rallye Dakar v Argentině dnes po nehodě zahynul domácí motocyklista Jorge Martínez Boero. Osmatřicetiletý Argentinec, který loňský ročník Dakaru po těžkém pádu nedokončil a letos startoval podruhé, zemřel při převozu vrtulníkem do nemocnice.

Rallye Dakar
zdroj: ČT24

Pět minut po havárii dorazil k Boerovi lékař, jezdce se ještě podařilo oživit, ale při převozu do nemocnice následkům zranění podlehl. Argentinec při pádu dva kilometry před cílem rychlostní zkoušky utrpěl smrtelná zranění hlavy a hrudníku.

Před rokem měl Boero těžký pád v šesté etapě. Po osmi hodinách čekání na zdravotnickou pomoc putoval do nemocnice rovněž ve vrtulníku, tehdy mu ještě lékaři dokázali zachránit život. Ani tato zkušenost ho ale neodradila od úmyslu postavit se letos znovu na start.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Janem Říhou

Naposledy si tradiční rallye vyžádala smrtelnou oběť mezi jezdci před třemi lety, kdy při prvním jihoamerickém ročníku zemřel francouzský motocyklista Pascal Terry. Celkově v historii této soutěže zahynulo 61 lidí.

Přehled úmrtí na Rallye Dakar:

1979 (1 mrtvý) - Při premiéře zahynul motocyklista Patrick Dodin. 
1981 (3) - Tři italští novináři zmizeli v poušti. 
1982 (3) - Zabil se nizozemský motocyklista Bert Osterhuis. Zemřela i
francouzská žurnalistka Ursula Zentschová a dítě v Mali. 
1983 (2) - Zemřel francouzský motocyklový závodník Jean-Noël Pineau a v Mali opět přihlížející dítě.
1984 (1) - V Burkině Faso přejel rangerover divačku.
1985 (2) - Jeden člověk podlehl zraněním v Nigeru, druhý zahynul při nehodě vrtulníku v Maroku.
1986 (7) - Pád helikoptéry připravil o život pět lidí. Zemřel švýcarský pilot Francois-Xavier Bagnoud a čtveřice Francouzů: zakladatel soutěže Thierry Sabine, novinářka Nathalie Odentová, televizní technik Jean-Paul Fur a popový zpěvák Daniel Belavoine. Smutný ročník doplnili ještě dva motocyklisté, do cíle nedojeli Ital Giampaolo Marinoni a Japonec Jasuo Kaneko.
1987 (1) - Na cestě do Dakaru zemřel francouzský novinář.
1988 (6) - Tragický skok dvoumotorového kamionu DAF nepřežil jeho navigátor Kees van Loevezijn a obětí srážky s jiným vozem se stal spolujezdec Patrick Canado z Francie. Na motocyklu skonal jeho krajan Jean-Claude Huger. Krvavou daň si rallye vybrala i mezi diváky: dítě v Mali, další dítě a žena v Mauritánii.
1990 (1) - V poušti zahynul finský žurnalista Kaj Salminen.
1991 (2) - V opuštěné vesnici v Mali byl zastřelen řidič doprovodného kamionu Charles Cabannes a zemřel také lékař závodu. Oba zemřelí byli francouzské národnosti.
1992 (3) - Francouzského motocyklistu Gillese Lalava doplnili na poslední cestě i dva řidiči podpůrných týmů.
1994 (1) - Zemřel motocyklista Michel Sansen z Belgie.
1996 (2) - Na jihu Maroka najel na minu kamion a jeho řidič Francouz Laurent Gueguen zahynul. V Guineji bylo zabito dítě.
1997 (1) - Zabil se motocyklista Jean-Pierre Leduc z Francie.
1998 (5) - Nedaleko Nuakšottu v Mauritánii přišlo při čelní srážce jednoho auta s domorodým vozem o život pět civilistů.
2002 (1) - Nehodu servisního vozidla Toyoty zaplatil životem francouzský mechanik Daniel Vergnes.
2003 (1) - Vaz si zlomil francouzský spolujezdec Bruno Cauvy.
2005 (5) - José Manuel Pérez ze Španělska podlehl zraněním a stal se desátým mrtvým motocyklistou na Dakaru. O den později zahynul na motorce i dvojnásobný dakarský vítěz Ital Fabrizio Meoni. Černý ročník doplnili ještě dva belgičtí fandové rallye a o život přišla i pětiletá senegalská dívka.
2006 (3) - Zahynul australský motocyklista Andy Caldecott a dvě děti přihlížející závodu - jedno v Guineji a druhé v Senegalu.
2007 (2) - Zatím poslední africký ročník se stal osudným dvěma motocyklistům, Jihoafričanovi Elmeru Symonsovi a jeho francouzskému kolegovi Eriku Aubijouxovi.
2009 (3) - Zahynul francouzský motocyklista Pascal Terry a dva lidé nepřežili nehodu, při které se jeden z doprovodných kamionů srazil s jiným vozidlem.
2010 (1) - Zemřela jedna z divaček, když do skupiny lidí přihlížejících u trati vjel vůz německo-švýcarské posádky Mirco Schultis, Ulrich Leardi.
2011 (1) - Po kolizi své dodávky s autem argentinského závodníka Aduarda Amora zemřel argentinský řidič. Se soutěží také nepřímo souvisela smrt dvou dělníků v Chile, kteří se podíleli na organizaci závodu a byli zasaženi elektrickým proudem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články