Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Skvělý vstup Salače do Velké ceny Francie. V Le Mans ovládl úvodní trénink

Skvělým výkonem se blýskl na úvod Velké ceny Francie Filip Salač. Český závodník byl nejrychlejším jezdcem úvodního tréninkového dne kategorie Moto3. V Le Mans pilot týmu Rivacold Snipers zajel nejrychlejší čas v odpoledních jízdách. Největší konkurent Romano Fenati z Itálie s ním prohrál o 39 tisícin.

Filip Salač
zdroj: ČTK/EFE/ autor: Román Ríos

Salač se solidně prosadil i v prvním tréninku, který se jel na mokré trati a pořadatelé během něj napočítali 17 pádů. Český talent zajel čtvrtý čas s více než půlsekundovou ztrátou na prvního Brita Johna McPheeho.

Odpoledne jezdci už za příznivějších podmínek zrychlili zhruba o 11 sekund na kolo. Třetí muž průběžného pořadí McPhee tentokrát zaostal za Salačem o 525 tisícin a před sobotním posledním tréninkem mu patří v kombinaci časů třetí místo.

"Jsem strašně rád, že se to dneska povedlo. Jak na vodě, tak i na polosuchu jsem byl rychlý. Ráno jsem měl nejlepší čas v půlce tréninku. Pak jsem zajel do boxů a po návratu na trať bylo pár momentů, kdy jsem málem spadl," uvedl Salač. "Do druhého tréninku jsem vyjel na mokrých pneumatikách, trať ale byla už místy sušší. Vyměnili jsme pneumatiky, stroj jsme nastavili na suchý povrch a zajížděl jsem výborné časy. Pak jsem zajel super kolo a vyhrál celý trénink," dodal.

Výsledky úvodních tréninků osmnáctiletý jezdec nepřeceňuje, ale potěšily ho. "Vím, že je to sice jen pátek, ale tento výsledek byl důležitý jak pro mě a pro moji hlavu, tak i pro to, že jsem byl zase vidět na špici. Už se těším na zítra a dám do toho všechno," řekl Salač.

V dosavadních devíti závodech v sezoně jen třikrát bodoval a nejlépe skončil osmý v zahajovací Velké ceně Kataru ještě před koronavirovou pauzou. Šampionát nejslabší třídy vede Japonec Ai Ogura, který je po úvodních trénincích sedmý.

Úvodní tréninky na Velkou cenu Francie, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Le Mans:

Moto3: 1. Salač (ČR/Honda) 1:44,820, 2. Fenati (It./Husqvarna) -0,039, 3. McPhee (Brit./Honda) -0,525.

Moto2: 1. Dixon (Brit./Kalex) 1:37,713, 2. Martín (Šp./Kalex) -0,049, 3. Bezzecchi (It./Kalex) -0,304.

MotoGP: 1. Miller (Austr./Ducati) 1:34,356, 2. Viňales (Šp./Yamaha) -0,144, 3. Nakagami (Jap./Honda) -0,501.

MotoE: 1. Di Meglio (Fr.) 1:44,141, 2. De Angelis (San Mar.) -0,041, 3. Casadei (It.) -0,295, ...13. Kornfeil (ČR) -1,999.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články