Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Simoncelliho smrti zřejmě nešlo předejít

Sepang (Malajsie) - Po včerejší smrti Marka Simoncelliho v závodě MotoGP se vyrojily spekulace, zda nehodě s tragickými následky nešlo zabránit. Podle Franca Uncinino, zástupce jezdců v bezpečnostní komisi, žádná bezpečnostní opatření ale nedokáží zabránit takové nešťastné shodě náhod, kvůli nimž se zabil Simoncelli. Italský jezdec utrpěl v Sepangu smrtelná zranění hlavy, krku a hrudníku poté, co po pádu doklouzal pod kola svých soupeřů Valentina Rossiho a Colina Edwardse.

"Myslím, že jsme udělali pro bezpečnost vše, co jsme mohli. Bohužel nemůžeme změnit osud. Když to přijde, nemůžeme to změnit. Musíme to jen přijmout," svěřil se Uncini. Nehoda podle něj nebyla o mnoho horší, než řada pádů, které jsou v MotoGP na denním pořádku. "Jediný problém byl v tom, že motocykly byly těsně vedle sebe, takže další dva jezdci jej po pádu udeřili do hlavy. To je to, co z nehody udělalo takovou tragédii," řekl Uncini pro Radio RAI.

Ve stejném duchu se vyjádřil i ředitel okruhu v Sepangu Mokhzani Mahathir. "Byla to smutná a nešťastná nehoda. Okruh je ale navržen a postaven tak, že splňuje všechny bezpečnostní standardy," řekl Mahathir.

Nešťastná nehoda podle všeho velmi zasáhla Valentina Rossiho, který se nechal slyšet, že Simoncelli byl jako jeho mladší bratr. "Byl silný na trati, milý v životě. Pořád tomu nemohu uvěřit. Bude mi chybět," uvedl Rossi, který jako přímý účastník nehody narazil svým motocyklem do bezmocně ležícího Simoncelliho. Ani Rossi, ani Edwards ale neměli nejmenší šanci se padajícímu Simoncellimu vyhnout. I americký jezdec se s tragédií zřejmě jen špatně vyrovnává. "Je to velká rána. Snažím se dát psychicky dohromady, byla to tragická nehoda," řekl Edwards, který má poraněnou nohu a rameno.

Simoncelliho tělo bude ještě dnes převezeno do Itálie, která se zahalila do smutku. Motosport ztrácí svou hvězdu," uvedl deník Corriere dello Sport. Podobně reagovaly i další deníky. Památku Simoncelliho uctili i lidé v jeho rodném městečku Cattolica, všechny sportovní akce v zemi v neděli začaly minutou ticha. Tým San Carlo Honda Gresini, za který Simoncelli jezdil, už oznámil, že ve Valencii za dva týdny startovat nebude. "To je jisté. Nepředstavíme se v závodě ani v následných testech," uvedl šéf týmu Fausto Gresini.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články