Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Setkání mistrů je prestižní záležitost, řekl po triumfu rallyový pilot Mareš

Sedmnácté Setkání automobilových mistrů v Sosnové nabídlo opět zápolení v šesti rozličných kategoriích. Zraky byly upřeny třeba na kategorii rallye, kde triumfoval Filip Mareš. Ten si po drobné chybě na startu nenechal ujít vítězství. "Odjakživa se to jezdilo na čas, jedná se o prestižní záležitost," pochválil závod. Spokojený byl i rallyekrosař Aleš Fučík, jenž ovládl kategorii supercars, byť se s novým vozem seznamuje.

Rallye jezdec Filip Mareš
zdroj: ČT sport

Nejsilněji obsazenou kategorií byla tradičně rallye, v níž startovalo deset vozů specifikace R5 a k tomu ještě speciál WRC. Nejrychlejší čas zajel v průběhu dne letošní vítěz Rallyesprint Serie, sedmnáctiletý Petr Semerád. Ten startoval poprvé s modelem R5.

V součtu časů se ale nakonec mohl radovat Filip Mareš, který ovládl finále před Semerádem o 1,36 sekundy a dosáhl také nejlepšího času ze všech vítězů. "Kdo se dostal do boje o první místo, rozdíl byl malý a já jsem rád, že se to povedlo do finále a pak i k vítězství," řekl Mareš.

Je nám líto, video expirovalo.
Speciál

Finále podle něj probíhalo bez větších problémů. "Udělal jsem drobnou chybu na startu, jinak jsem to odjel podle plánu a naštěstí se povedlo zvítězit, čehož si velmi vážím," uvedl Mareš. Na rozdíl od předchozích ročníků odpadlo na okruhu u České Lípy takzvané superfinále, které určovalo toho nejlepšího.

Na celý víkend se Mareš podle svých slov velmi soustředil. "Hledal jsem chyby hlavně u sebe, aby to bylo skvělý. Není to klasická rychlostní zkouška, na kterou jsme jako závodníci zvyklí. Hledal jsem správný recept, a jízdu od jízdy se to dařilo lépe," dodal.

Za uplynulou sezonu je rád. "Byla dobrá. Neočekávali jsme před ní, že budeme bojovat o post vicemistra republiky s Janem Kopeckým. I když to je nakonec čtvrté místo, je to dobrý výsledek. V příští sezoně snad budeme mít možnost se o to porvat ještě srdnatěji."

Vůz Aleše Fučíka v Sosnové
zdroj: ČT sport

Na příští rok už Mareš s týmem tvoří plán. Chce se představit na domácím mistrovství, rád by se však vydal i za hranice. "Ono to dává jezdci velké množství zkušeností. Pokud to dopadne, bude to fajn."

Novinku v Sosnové ukázal rallyekrosař Aleš Fučík, který v kategorii supercars startoval se speciálem Volkswagen Polo R. "Na finálovou jízdu jsme se chystali celý víkend," přiznal. Byl to rozdíl, protože loni startoval s autokrosovou fabií.

"Ta dvě auta se nedají vůbec porovnávat. Fabie je top auto do autokrosu, na rallyekros je potřeba tvrdý, nízký podvozek, aby auto mělo těžiště níž. To auto se hrozně podobá motokáře," řekl Fučík.

Právě s Polem R startoval před třemi roky Švéd Johan Kristoffersson, dvojnásobný a úřadující mistr světa v rallyekrosu. "2015 a 2016 s ním objížděl mistrovství světa. Toto auto byla úplná náhoda, jak jsem se k němu dostal," uvedl Fučík.

Původně si prý totiž vyhlédl Polo z roku 2014, to mu ale o den uteklo. "Pak jsem v inzerátu narazil na tohle," řekl Fučík, který chce s vozem v příštím roce absolvovat celý seriál mistrovství Evropy. "A před sezonou se určitě ukážeme i doma, abychom se rozjeli," doplnil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články