Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Seriál IRC finišuje, Kopecký hájí vedení

Dumfries - Tovární jezdec Škody Jan Kopecký bude v nadcházejícím závodě ve Skotsku hájit průběžné vedení v seriálu Intercontinental Rallye Challenge a nebude to lehký úkol. Na šotolinových tratích, na kterých si Kopecký není tak jistý jako na asfaltu, bude v předposlední soutěži sezony ve hře jeden a půl násobek běžných bodů. Vítěz tak získá 37,5 bodu místo obvyklých pětadvaceti.

I díky tomu se na start postaví kompletní špička seriálu. Z první šestice, která může ještě teoreticky pomýšlet na celkové vítězství v IRC, nechybí nikdo. Mladoboleslavská automobilka nasazuje i Juho Hänninena z Finska, jenž se v této sezoně prioritně věnuje startům v mistrovství světa a předešlé dva závody IRC vynechal. Hänninen byl před rokem ve Skotsku nejrychlejší a hlavním favoritem je i letos.

"Na skotskou soutěž máme ty nejlepší vzpomínky, určitě bychom s Mikkem (Markkulou - spolujezdec) rádi zopakovali loňské umístění, předně však chceme pomoci týmu," uvedl Hänninen, který je aktuálně v pořadí IRC čtvrtý se ztrátou 30 bodů na Kopeckého. Český jezdec má na kontě 128 bodů, ale protože do konečného pořadí se započítává jen sedm výsledků, v případě úspěchu bude škrtat ten nejhorší.

Tím je aktuálně dvanáctibodové čtvrté místo ze San Rema. "Skotsko je pro nás velkou neznámou, nikdy jsme tam nestartovali. Pojede se na šotolině, s kterou máme letos jen jednu zkušenost z Azorů. Přesto se pokusíme jet co nejrychleji a odvézt si co největší počet bodů," uvedl Kopecký.

Jeho hlavními soupeři jsou zatím Belgičané Freddy Loix a Thierry Neuville. Oba na něj ztrácí 25 bodů, oba ale také mají zatím jen šest započítaných výsledků. Skotská rallye odstartuje v pátek večer, kdy jsou na programu dvě divácké rychlostní zkoušky. V sobotu a neděli čeká posádky třináct měřených testů.

Průběžné pořadí IRC (redukovaný počet bodů):

1. Kopecký (ČR/Škoda Fabia S2000) 128, 2. Neuville (Belg./Peugeot 207 S2000) a Loix (Belg./Škoda Fabia S2000) oba 103, 4. Hänninen (Fin./Škoda Fabia S2000) 98, 5. Bouffier (Fr./Peugeot 207 S2000) 88, 6. Mikkelsen (Nor./Škoda Fabia S2000) 74.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články