Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Schumacherovu lékařskou zprávu ukradl internetový fantom Kagemusha

Berlín – V kauze ukradených lékařských záznamů Michaela Schumachera narazili vyšetřovatelé na první stopu. Neznámý pachatel, který dokumenty nabízel za 50 tisíc eur německým, francouzským a anglickým médiím, si ve svých e-mailech říká Kagemusha – podle historického japonského velkofilmu z roku 1980. Stále přitom není jasné, jak se dostal k lékařské zprávě sedminásobného šampiona formule 1, který si loni 29. prosince při pádu na lyžích vážně poranil hlavu o skálu a byl několik týdnů udržován v umělém spánku v nemocnici ve francouzském Grenoblu.

Univerzitní klinika v Lausanne je v obležení médií
zdroj: ČTK/ABACA autor: Python Jean-Guy

Podle francouzských vyšetřovatelů jsou dvě možnosti: buď je pachatelem hacker, nebo někdo, kdo si vytištěné záznamy v nestřeženém okamžiku okopíroval – nebo vyfotografoval. Šlo o jedenácti- až dvanáctistránkovou propouštěcí zprávu z nemocnice v Grenoblu, která byla určená pro kliniku ve švýcarském Lausanne, kam byl Schumacher převezen. Obsahovala diagnózu i postupy léčby.

Vedení nemocnice v Grenoblu nechalo podle německého deníku Bild okamžitě zkontrolovat celou svou počítačovou síť, žádné dotazy na Schumacherův chorobopis nebo náznaky hackerských útoků ale experti nenašli. Všichni zaměstnanci, kteří k dokumentům měli přístup, byli vyslechnuti policií. Ředitelka nemocnice Jacqueline Hubertová upřesnila, že na pokyn ošetřujícího lékaře měl k Schumacherově zdravotní dokumentaci přístup jen velmi omezený okruh spolupracovníků. Kromě toho zdůraznila, že Schumacher byl z bezpečnostních důvodů hospitalizován pod falešným jménem. Podle zjištění Bildu bylo oním krycím jménem Jérémy Martin.

Michael Schumacher ukončil aktivní jezdeckou kariéru v roce 2012. Loni 29. prosince havaroval na lyžích v resortu Meribel a vážně si poranil hlavu o skálu. Podstoupil dvě operace a několik týdnů byl udržován v umělém spánku. V nemocnici v Grenoblu strávil půl roku. Nyní už není v kómatu a byl 16. června převezen k rehabilitaci do univerzitní nemocnice ve švýcarském Lausanne.

Kvůli krádeži dokumentace podalo vedení nemocnice v Grenoblu 19. června trestní oznámení na neznámého pachatele "pro krádež a porušení lékařského tajemství", rodina zraněného jezdce podala trestní oznámení o den později. Schumacherova manažerka Sabine Kehmová už předtím krádež dokumentů potvrdila a varovala média, ať je za žádnou cenu nekupují a nezveřejňují. Připustila navíc, že nabízené dokumenty nemusejí být pravé.

Není to první případ, kdy bylo Schumacherovo soukromí narušeno. Krátce po nehodě se pokusili do jeho pokoje proniknout dva muži a vyfotografovat jej. O několik dní později se snažil dostat na jednotku intenzivní péče muž převlečený za kněze – narazil ale na ochranku.

Schumacherovo sídlo ve Švýcarsku
zdroj: ČTK/ABACA autor: Jean-Guy Python
Zdroj
Bild

Hlavní zprávy

Nejčtenější články