Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Schumacher vzdal snahu o návrat do formule 1

Stuttgart - Michael Schumacher se nevrátí do formule 1. Sedminásobný mistr světa vzdal plánovaný návrat k Ferrari kvůli přetrvávajícím problémům s krkem, který si v únoru poranil při motocyklových závodech. Čtyřicetiletý Němec měl v kokpitu nahradit zraněného Brazilce Felipeho Massu pro Velkou cenu Evropy ve Valencii, která se pojede 23. srpna. "Udělal jsem vše, co bylo v mých silách, abych byl připraven, ale k mé lítosti se to nepovedlo. Nepodařilo se najít způsob, jak vyléčit můj krk, i když jsme vyzkoušeli všechny možné lékařské postupy," dodal jezdec, který ukončil svou úspěšnou kariéru v roce 2006. Brazilského pilota nakonec ve Valencii nahradí Ital Luca Badoer. Ten je testovacím jezdcem stáje spolu s Markem Geném.

"V pondělí večer jsem informoval prezidenta Ferrari Luku di Montezemola, že bohužel nebudu moci nahradit Felipeho," uvedl dnes Schumacher na svém oficiálním webu.

Osmatřicetiletý testovací jezdec Badoer má na kontě již 49 závodů formule 1, v devadesátých letech jezdil za stáje Scuderia Italia, Minardi a Forti. Nikdy však nedosáhl na body. Za Ferrari mohl jet již v roce 1999, kdy si právě Schumacher zlomil nohu. Tehdy však dostal přednost Mika Salo.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Petrem Dufkem ve Studiu 6

U Ferrari je Badoer od roku 1998 a svoji první šanci usednout do kokpitu vozu slavné stáje přijal se smíšenými pocity. "Odmalička jsem chtěl závodit za Ferrari a teď se tahle touha naplní, ale Michaela je mi líto, protože vím, jak moc se chtěl vrátit a závodit. Tohle mohu říci jako jeho přítel i velký fanoušek," řekl. Od zranění Massy ale trénoval naplno, protože možná čekal, že přijde jeho šance. "Musel jsem být připraven za všech okolností, jako vždy," dodal.

Stop návratu kvůli krčním obratlům

Schumacher na konci července přislíbil, že nahradí Massu, jenž si při kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska poranil hlavu po střetu s pružinou, která mu prorazila helmu. Sedminásobný šampion formule 1 a vítěz 91 závodů okamžitě začal s přípravou, aby se vrátil v co nejlepší formě.

Přípravu však komplikovala bolest krčních obratlů, které si pohmoždil v únoru během pádu při tréninku superbiků. "Následky zranění, kdy jsem měl zlomeninu v oblasti krku, jsou stále patrné. Krk mi nedovolí extrémní zátěž v kokpitu formule," řekla někdejší hvězda stáje Ferrari a jedna z největších osobností závodů F1.

Lamač formulových rekordů

Závodnická legenda Michael Schumacher se narodil 3. ledna 1969 v západoněmeckém Hürth-Hermühlheimu, dnes však dává přednost Švýcarsku, kde žije s manželkou a dvěma dětmi. Ve formuli 1 startoval celkem 250krát, jeho prvním závodem byla v srpnu 1991 Velká cena Belgie. Následující rok ji vyhrál a svým prvním umístění se na nejvyšší příčce zahájil řetězec úspěchů.

Schumacher je sedminásobný mistr světa (1994-95 a 2000-04), vyhrál 91 Velkých cen a 154krát se umístil na stupních vítězů. V závodech Rychlých vozů lámal po celou dobu své kariéry rekordy, například když se sedmnáctkrát umístil na některém ze tří prvních míst v průběhu jedné sezony.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články