Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Schumacher v Bennetonu podváděl, tvrdí jeho bývalý kolega Verstappen

Praha – Legendě formule 1 Michaelu Schumacherovi v sezoně 1994, kdy poprvé získal titul mistra světa, údajně pomohl podvod. Tým Benneton mu připravil monopost se zakázanou elektronikou, která mu usnadňovala řízení vozu, uvedl jeho tehdejší kolega v týmu Nizozemec Jos Verstappen.

Michael Schumacher s monopostem Benneton
zdroj: Getty Images

"Vím, co se dělo, když jsme společně působili v Benettonu. Lidé si myslí, že hledám výmluvy, ale já vím, že jeho auto se od toho mého lišilo. Vždy jsem si myslel, že to není možné," popsal Verstappen pro holandský Nusport. "Brzdil jsem na limitu a zatáčky jsem projížděl, jak jen to nejlépe šlo. Tak jak mohl Schumacher vyhrávat? Něco nebylo v pořádku," dodal.

Schumacherův Benetton B194 byl už ve své době několikrát podezírán. V roce 1994 dokonce přilákal pozornost Ayrtona Senny. Trojnásobný mistr světa poté, co viděl suverénní počínání Schumachera v úvodních závodech sezony, vyjádřil pochyby o legálnosti vozu. V průběhu sezony techničtí komisaři federace FIA objevili software, který měl bránit prokluzování kol při rozjezdu a který byl předchozí sezonu zakázán. Bylo zahájeno vyšetřování, tým však tvrdil, že systém nebyl aktivní a opak se nepodařilo prokázat.

Verstappen: Ani Schumacher není Superman

Verstappen si po letech myslí své. "Měl tam elektronické pomůcky. Nikdy se o tom nemluvilo, ale já jsem o tom přesvědčený. Když jsem se pak ptal (týmového šéfa) Flavia Briatoreho, odvětil: 'Nemluvme o tom.' Takže teď je mi vše jasné."

Jos Verstappen o Michaelu Schumacherovi:

"V motokárách mě nikdy neporazil, ale teď už znám důvod, proč mě porážel v Benettonu."

Ve formuli 1 se o možném podvodu spekuluje již 17 let. Jako důkaz, kterým by Verstappenovo tvrzení bylo možno podložit, by možná mohlo posloužit zkoumání otáček motoru a řazení pomocí akustických analýz, které se za tu dobu hodně zlepšily.

Možná že se však cítí Vestappen jen ukřivděný. Po boku Němce se trápil, z deseti závodů posbíral deset bodů, dvakrát sice stanul na pódiu, nakonec byl ale ještě před koncem sezony vystřídán Johnnym Herbertem. Schumacher ten rok vyhrál osm závodů a titul si zajistil v Adelaide po kontroverzní kolizi s rivalem Damonem Hillem. "I Michael je závislý na svém voze. Pro mnoho lidí byl bohem. Ale ani on není Superman," dodal Verstappen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články