Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Schlesser láká jezdce na Africa Eco Race. Je to skutečný Dakar, prohlásil

Jean-Louis Schlesser, hlavní organizátor dálkové rallye Africa Eco Race, zavítal po dvou letech do Česka, aby navnadil zájemce ke startu v soutěži, která vede po stopách původní Rallye Dakar. Legendární soutěž opustila v roce 2009 Afriku a přesunula se do Jižní Ameriky. Schlesser proto od stejného roku pořádá alternativní závod na původní trase.

Jean-Louis Schlesser na tiskové konferenci
zdroj: ČTK autor: Skřivánek Petr

"Je to skutečný Dakar. Závodíme v Africe a končíme u Růžového jezera. A závodníci jsou pro nás důležití. Stále se snažíme, aby to jejich asistence měly jednoduché, a jedním z našich cílů je, aby všichni dojeli do cíle. Aby viděli Růžové jezero," řekl Schlesser. Po problémech tak jezdci nejsou vylučováni, ale s penalizacemi v rallye pokračují.

Velkým zastáncem Africa Eco Race je Tomáš Tomeček, který již třikrát opanoval kategorii kamionů a letos se do historických análů rallye zapsal tím, že celý závod absolvoval úplně sám, bez mechanika i navigátora. "Osobně jsem rád, že existuje starý Dakar. Jsme sice pro spoustu lidí druholigoví, ale je to tam hezké. Už řadu let tvrdím, že je to jediný správný Dakar, protože ten je v Africe," poukázal Tomeček na hlavní město Senegalu.

"Nevím, jestli je to in, možná je to trochu retro, ale já si tam jezdím zazávodit a věřím, že i velké týmy to mají stejně," podotkl Tomeček, jenž "hlavní" Rallye Dakar absolvoval patnáctkrát a může srovnávat.

Je nám líto, video expirovalo.
Schlesser s Tomečkem představili nový ročník závodu Africa Eco Race

Schlesser poukázal na fakt, že na jeho soutěži panuje přátelská atmosféra a závodníci mají v cíli pocit, že absolvovali něco jedinečného. "Máme připravené krásné tratě s krátkými přejezdy, atraktivní etapy," pokračoval Schlesser, který své aktivity neustále rozšiřuje. Letos například nově pořádá i dálkovou rallye v Turkmenistánu.

"Dakar v Africe je nádherný, tedy soutěžení. Afrika má své přednosti, co do předjíždění nebo příjemných spojovaček. Žádný stres z nadmořských výšek nebo extrémní zimy. Proti tomu jdou nicméně věci jako média, partneři, sponzoři a hlavně konkurence. Závod totiž dělá konkurence a je jedno, kde se jede," konstatoval pilot kamionu Tatra Aleš Loprais, jenž prezentaci stejně jako Josef Macháček nebo Gabriela Novotná osobně sledoval.

Loprais se momentálně chystá na jihoamerický Dakar, ale svůj start v Africe v budoucnosti nevyloučil. "Sleduji obě soutěže a myslím si, že návrat do Afriky by byl správný. Je ale otázka, jak to skloubit. Máme tady dva (organizační, pozn. autora) giganty a já chci soutěžit s nejlepšími," dodal Loprais, který v minulosti na Dakaru v Africe závodil a míní, že se tam legendární rallye jednou vrátí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články