Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Šampionát superbiků se příští rok v Brně nepojede

Praha - Závod mistrovství světa superbiků se v příštím roce v České republice neuskuteční, vedení Automotodromu Brno se rozhodlo do šampionátu nepřihlásit. Na Masarykově okruhu se měl podnik podle předběžného kalendáře Mezinárodní motocyklové federace (FIM) konat 23. června.

Z mistrovství superbiků v Brně
zdroj: ČT24

Brněnští organizátoři se rozhodli závod odvolat poté, co nezískali od státu garanci na dotaci, kterou chtěli využít na zaplacení takzvaného zalistovacího poplatku. Ten v letošním roce činil přibližně 7,5 milionu korun. "Ekonomická situace není příznivá a momentálně nám není nikdo schopen dotaci garantovat," řekla výkonná ředitelka Automotodromu Ivana Ulmannová. Ministr školství, tělovýchovy a sportu Petr Fiala sice dotaci přislíbil, ale nižší než v letošním roce.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v Brně v roce 2013 nebude

"Za těchto podmínek si nemůžeme dovolit potvrdit promotérovi, že akci uspořádáme. Mrzí nás to, ale v roce 2013 suberbiky u nás neuvidíte," konstatovala Ulmanová. MS superbiků se v Brně konalo pravidelně od roku 2005 a například letos závod v průběhu celého víkendu navštívilo přes 60 tisíc diváků. I tak ale nebyla akce ztrátová jen díky dotaci od státu.

Šance, že by se superbiky v budoucnosti na Masarykův okruh vrátily, není moc velká. "Žádný promotér nenechá čas plynout tak, aby si nezajistil náhradu. Pokud se s někým dohodne, tak smlouvu podepíše minimálně na tři roky, jak se to běžně dělá. Jak ze seriálu vypadnete, je cesta zpět trnitá," uvedla ředitelka Automotodromu.

Jedním z důvodů, proč Brno bude v superbikovém kalendáři chybět, je i skutečnost, že Český svaz motocyklového sportu reprezentovaný majoritním vlastníkem okruhu Karlem Abrahamem starším o víkendu neuspěl u FIM se snahou získat pro území České republiky takzvanou národní autoritu. Tu má i nadále Autoklub ČR, který tak může jako jediný oficiálně jednat se zástupci státu o dotacích na motocyklové akce.

Hlavní motoristickou akcí na Masarykově okruhu bude i nadále závod mistrovství světa silničních motocyklů, který se v Brně pojede 25. srpna. "Grand Prix má vysoký kredit a nepořádání závodu superbiků na tom nic nezmění. Dornu (promotéra) jsme na tuto možnost dopředu upozorňovali. Chápou, že jsme soukromá společnost," dodala Ulmanová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články