Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Salomovu smrtelnou nehodu způsobilo brždění na nerovnosti

Barcelona – Příčinou páteční nehody, při níž v Barceloně zemřel španělský jezdec Luis Salom, se stal brzdný manévr na nerovnosti na trati. Kvůli němu ztratil kontrolu nad strojem v pravotočivé zatáčce číslo 12 na okruhu Catalunya a po pádu narazil ve vysoké rychlosti do motocyklu, který před ním skončil v ochranné bariéře.

Rodina, přátelé, mechanici a jezdci uctili v Barceloně památku Luise Saloma
zdroj: ČTK/EFE/ autor: Andreu Dalmau

Nehoda v pátečním tréninku měla fatální následky, čtyřiadvacetiletý Salom těžkým zraněním krátce poté v nemocnici podlehl.

Příčinu nehody zveřejnil Salomův tým SAG, určil ji na základě telemetrických dat z motocyklu. Upozornil přitom na to, že o nerovnosti na asfaltu před zatáčkou všichni jezdci věděli. Salom v předchozích kolech kritickým místem projel už s uvolněnou brzdou, v osudné chvíli ale začal s manévrem o devět metrů později. Na nerovnosti měl pak brzdu dosud zataženou, což způsobilo ztrátu kontroly nad strojem.

Salom startoval v mistrovství světa od roku 2009, o tři roky později se stal vicemistrem světa Moto3 a v následující sezoně 2013 skončil ve stejné třídě třetí. V MS vyhrál devět závodů, od přestupu do Moto2 v roce 2012 vybojoval tři pódiová umístění, naposledy v zahajovacím závodě tohoto ročníku v Kataru, kde skončil druhý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články