Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Salač v kvalifikaci bojoval o první řadu, staré pneumatiky ale nestačily

Jedenácté místo Filipa Salače v kvalifikaci na Velkou cenu Teruelu znamená, že český motocyklový závodník vyrazí do nedělního závodu v Alcaňizu za čtvrté řady. Jen dvakrát v této sezoně měl osmnáctiletý pilot lepší startovní pozici, v září byl v kvalifikaci sedmý v Barceloně a desátý v Misanu. Oproti posledním dvěma závodům ale zaznamenal výrazné zlepšení, v Le Mans ani před týdnem v Alcaňizu při Grand Prix Aragonie se nevešel do první dvacítky.

Filip Salač
zdroj: ČTK/EFE/ autor: Román Ríos

Tentokrát Salač nechyběl ve finále kvalifikace pro 18 nejlepších jezdců. V kombinaci časů ze tří tréninků sice obsadil až 22. místo a měl daleko k přímému postupu, ale v první části kvalifikace byl ze všech jasně nejrychlejší. Pokud by pak takový výkon zopakoval i v rozhodující fázi, byl by dokonce ve hře o první řadu, protože jej v porovnání časů dělilo od třetího místa jen sedm tisícin. Salač už ale ideální kolo nezopakoval a po nadějném začátku se postupně propadl až mimo první desítku. 

"Už jsem neměl nové pneumatiky, které jsme použili v první kvalifikaci, abych postoupil. Druhou kvalifikaci jsem tedy odjel na použitých pneumatikách, ale čas nebyl úplně špatný," vysvětlil v tiskové zprávě Salač, proč už ideální kolo nezopakoval a po nadějném začátku se postupně propadl až mimo první desítku.

"Věřím ale, že máme dobrou výchozí pozici, čtvrtá řada je vpředu, takže už se těším na neděli. Teď ještě musíme promyslet směs pneumatik do zítřejšího závodu, každopádně s dneškem jsem spokojený. Opět jsme dokázali, že potenciál pro tento víkend máme," dodal Salač.

Popáté v sezoně vyhrál kvalifikaci Španěl Raúl Fernández, který bude opět z nejvýhodnější pozice usilovat o první vítězství v kariéře. Salač za ním zaostal o 812 tisícin.

V MotoGP se Takaaki Nakagami stal prvním japonským vítězem kvalifikace v královské třídě po 16 letech. Naposledy se totéž podařilo Makotu Tamadovi v roce 2004. Osmadvacetiletého Nakagamiho, který před dvěma dny podepsal s Hondou novou víceletou smlouvu, doplní v první řadě Ital Franco Morbidelli a Španěl Álex Rins. Lídr MS Joan Mir odstartuje až z dvanácté pozice.

Márquez už v této sezoně nenastoupí

Španělský motocyklista Marc Márquez už se v této sezoně MotoGP do seriálu mistrovství světa nevrátí. Ve stáji Honda za něho ročník dojede Stefan Bradl. Německý testovací jezdec, jenž šestinásobného mistra světa v továrním týmu zastupuje od srpnové brněnské Grand Prix, to potvrdil v rozhovoru pro ServusTV.

Úřadující šampion MotoGP Márquez upadl v červenci v úvodním závodu sezony MotoGP v Jerezu a zlomil si pravou pažní kost. Už o týden později chtěl zkusit jet Velkou cenu Andalusie na stejném okruhu, ale nakonec od toho upustil. Později absolvoval další operaci a oznámil pauzu na dva až tři měsíce.

Po nedělní druhé Grand Prix na okruhu v Alcaňizu, která se tentokrát pojede jako Velká cena Teruelu, jsou v programu ještě dva závodní víkendy ve Valencii. Finále sezony je naplánováno na 22. listopadu v portugalském Portimau.

Kvalifikace na Velkou cenu Teruelu v Alcaňizu (Španělsko):

Moto3: 1. Fernández (Šp./KTM) 1:57,199, 2. Arbolino (It./Honda) -0,231, 3. Vietti (It./KTM) -0,345, ...11. Salač (ČR/Honda) -0,812.

Moto2: 1. Lowes (Brit./Kalex) 1:51,296, 2. Navarro (Šp./Speed Up) -0,216, 3. Gardner (Austr./Kalex) -0,415.

MotoGP: 1. Nakagami (Jap./Honda) 1:46,882, 2. Morbidelli (It./Yamaha) -0,063, 3. Rins (Šp./Suzuki) -0,273.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články