Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Salač očekává rozhodující sezonu: Chci se už podívat na bednu

Motocyklového jezdce Filipa Salače čeká o víkendu start do třetí sezony v mistrovství světa. Jediný Čech v šampionátu, který bude stejně jako v minulém roce startovat za italský tým Snipers v kategorii Moto3, si dobře uvědomuje, že nadcházející rok může výrazně ovlivnit jeho další kariéru.

Filip Salač
zdroj: ČTK/PR/Snipers Team

"Cíle jsou stejné jako loni, chtěl bych se podívat na bednu. Uvidíme, jak to půjde. Každopádně jsem tady třetí rok a už bych se měl ukázat. Myslím si, že letošní sezona bude rozhodující s ohledem na to, co se se mnou bude dít dál. Určitě bude zajímavá," řekl Salač.

Dosavadním maximem devatenáctiletého jezdce je páté místo ve Valencii v roce 2019, loni byl nejlépe osmý hned na úvod v Kataru. Před rokem pak na dobrý vstup do sezony nenavázal a nakonec získal v celé sezoně jen 30 bodů.

"Každý rok daný okruh sedne někomu jinak, takže uvidíme. Každopádně Katar mám rád, je to pro mě zábavná trať a i v testech se mi zde dařilo. Uvidíme, jak to bude v závodním víkendu. Podle předpovědi počasí by v neděli mělo hodně foukat," uvedl Salač.

Právě výsledky v třídenním oficiálním testování v závěru minulého týdne mu dodávají optimismus. Vždy se prosadil do první desítky, v pátek byl třetí. "Určitě to nebylo špatné. Dostali jsme spoustu nových informací, které nám pomohly nastavit oproti loňskému roku lépe motorku. Přes zimu jsem navíc hodně přemýšlel o jezdeckým stylu na hondě, což se taky trošku zlepšilo. Po dvou velkých pádech jsem začal motorce trošku víc věřit, jsem ready na závody a už se těším, až to vypukne," podotkl.

Salač před začátkem minulé sezony přesedl z KTM na hondu a se změnou techniky dlouho bojoval. "Loni jsem měl velké problémy, když jsem jezdil sám rychlé kolo. Z KTM jsem byl zvyklý, že člověk musí jet agresivně, pozdě brzdit, zlomit to a pak agresivně přidat. Honda o tom není, tam se musí jet plynule. Nepřebrzdit a udržet si rychlost v zatáčce. Když to řeknu blbě, jet lážo plážo. Hodně jsem přemýšlel, co a jak zlepšit," přiznal rodák z Mladé Boleslavi.

Účastník 33 závodů v MS si uvědomuje, že už by měl začít prodávat zkušenosti, které v předešlých dvou letech získal. "Už to beru tak, že jezdím mistrovství světa jako stálý jezdec a není to, jako když jsem tady byl první rok, kdy jsem měl ze všeho respekt a vše bylo nové. Nasbíral jsem spoustu zkušeností, které se budou hodit," řekl Salač.

Loňskou sezonu výrazně poznamenala pandemie koronaviru a omezení související s nemocí covid-19 zasáhla i do Salačových plánů v zimní přípravě. "V lednu a v únoru jsem byl ve Španělsku a měl jsem naplánováno, že budu jezdit na několika tratích. Ta hlavní ale byla kvůli covidu uzavřená. Zkomplikovalo se to, ale našli jsme jiné řešení. Každopádně si myslím, že jsem připravený lépe než loni. Cítím se lépe," uvedl.

Každopádně covid poznamená i letošní rok. Promotér šampionátu s jednotlivými pořadateli připravil pro účastníky MS striktní pravidla, která musí všichni dodržovat.

"Loni byl covid poprvé a nikdo nevěděl, co bude a nebude dělat. Sezonu jsme dojeli tak nějak, že jsme ji dojeli. Teď se najelo na podobná opatření a už se ví, co se může a co se nesmí. I nadále máme všichni roušky, aplikaci v telefonu, která nás hlídá, každé tři dny PCR test," uvedl Salač.

V Kataru, kde se na úvod uskuteční dva závody a s ohledem na předchozí testování zde jezdci stráví výrazně více času, navíc všichni bydleli ve vyhrazených hotelech. "Jsme v takové bublině. Člověk může být na hotelu nebo na okruhu, kam se jezdí autobusy vyhrazenými jen pro nás," řekl Salač.

Všichni účastníci MS navíc dostali od katarské vlády možnost nechat se očkovat proti koronaviru. A Salač toho využil, druhou dávku vakcíny Pfizer dostane po druhém závodě. "Bylo to dobrovolné, ale myslím si, že z 99 procent to všichni z paddocku využili. V naší situaci, kdy potřebujeme cestovat po světě, se bez vakcíny neobejdeme. Jsem rád, že jsme ji dostali. Jsem jen zvědavý, jak to bude na jiných mimoevropských závodech, zda bude jednodušší se tam dostat. Doufám, že jo," uvedl Salač.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články