Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Salač jede ve Valencii s poraněnou rukou a v kvalifikaci skončil šestnáctý

Filip Salač zajel v kvalifikaci na závěrečnou Velkou cenu sezony mistrovství světa silničních motocyklů ve Valencii šestnáctý čas. Dvacetiletý český závodník tak v neděli odstartuje do poslední Grand Prix svého premiérového ročníku ve třídě Moto2 ze šesté řady.

Salače ve Valencii omezují bolesti obou rukou po zranění z předchozí Velké ceny Malajsie. V trénincích byl jediný český účastník MS třináctý a v kvalifikaci ztratil 824 tisícin sekundy na nejrychlejšího Alonsa Lópeze.

"Dneska ráno jsem po probuzení myslel, že je konec sezony, protože mi ruka hodně natekla a nemohl jsem s ní skoro hýbat. Lékaři mi to dali do kupy a ve třetím volném tréninku jsem objel pár kol, abych zajel rychlé kolo a dostal se do druhé kvalifikace. To se podařilo, i když to byl trochu punk," popsal Salač.

Pro kvalifikaci cítil, že je ruka poměrně dobrá. "Věděl jsem, že mohu zajet dobrý výsledek. Bohužel přišla chyba od týmu, když se rozbil zadní nahřívák a nebyla připravená jiná náhradní guma. Kvalifikaci jsem tak jel na tvrdé a použité pneumatice. Pozice nebyla dobrá, zajel jsem do boxu na výměnu, ale nebyla připravená další pneumatika," dodal. Pro závod má hlavní cíl ho dokončit.

Španělský jezdec porazil o pouhou jednu tisícinu sekundy krajana Pedra Acostu, loňského šampiona Moto3. V první řadě je doplní další domácí závodník Augusto Fernández, lídr pořadí, který vede o 9,5 bodu před Aiem Ogurou. Japonec byl v kvalifikaci pátý.

Kvalifikaci královské MotoGP vyhrál Španěl Jorge Martín na ducati. Ze dvou uchazečů o titul se více dařilo úřadujícímu šampionovi Fabiu Quartararovi s yamahou, jenž byl čtvrtý. Lídr seriálu Francesco Bagnaia z továrního týmu Ducati v neděli odstartuje z osmé pozice.

Navzdory kvalifikačnímu výsledku je na tom v boji o prvenství mnohem lépe Bagnaia, jenž má v čele náskok 23 bodů. Francouzský šampion Quartararo potřebuje k obhajobě titulu závod vyhrát a doufat, že jeho italský rival nebude bodovat. Bagnaia, který v průběhu sezony ztrácel na Quartarara až 91 bodů, má situaci ve svých rukou: bez ohledu na Francouzův výsledek mu stačí dojet nejhůře čtrnáctý.

Kvalifikace na Velkou cenu Valencie, závěrečný závod mistrovství světa silničních motocyklů:

Moto3: 1. Guevara (Šp./GasGas) 1:38,479, 2. Öncü (Tur./KTM) -0,046, 3. García (Šp./GasGas) -0,175.

Moto2: 1. López (Šp./Boscoscuro) 1:34,314, 2. Acosta -0,001, 3. Fernández (oba Šp./Kalex) -0,167, ...16. Salač (ČR/Kalex) -0,824.

MotoGP: 1. Martín (Šp./Ducati) 1:29,621, 2. M. Márquez (Šp./Honda) -0,205, 3. Miller (Austr./Ducati) -0,213.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články