Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

S Bianchim se přišla rozloučit veřejnost i jezdci formule 1

Nice - Rodina, veřejnost a také jezdci formule 1 se dnes v Nice rozloučili s Julesem Bianchim. Francouzský pilot v pátek zemřel na následky havárie ve Velké ceně Japonska z loňského října. S vážným zraněním hlavy byl devět měsíců v umělém spánku.

Pohřeb Julese Bianchiho
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Vedle rodinných příslušníků a přátel vyprovodili pětadvacetiletého kolegu na poslední cestě například Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Felipe Massa, Jenson Button či Romain Grosjean. Nechyběli ani čtyřnásobný mistr světa Alain Prost a současný prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Jean Todt či francouzský ministr sportu Thierry Braillard.

"Adieu, malý princi," řekl farář Sylvain Brison ve své řeči v katedrále Sainte-Reparate v centru města. "I když Jules nikdy nestál na stupních vítězů ve formuli 1, prosím, naposledy mu teď zatleskejte," vyzval smuteční hosty nad zlatou rakví, na níž byla položena jezdcova závodní helma. "Jeho smrt není fér," uvedl farář.

Bianchimu se stala osudnou nehoda na okruhu v Suzuce 5. října. Mladý jezdec stáje Marussia v dešti ztratil kontrolu nad vozem a vletěl do jeřábu, který odstraňoval jiný havarovaný monopost. Utrpěl při tom těžká zranění hlavy. V listopadu byl z Japonska převezen do Nice na jihu Francie, kde byl na jednotce intenzivní péče. Sám několik měsíců dýchal, orgány nepotřebovaly podpůrné přístroje, ale vědomí až do smrti nenabyl.

Za dvě sezony ve formuli 1 Bianchi odjel 34 závodů, jeho největším úspěchem bylo deváté místo v loňské Velké ceně Monaka. Je prvním pilotem, který zemřel na následky nehody při závodě formule 1 od roku 1994, kdy zahynul trojnásobný mistr světa Brazilec Ayrton Senna při Velké ceně San Marina. FIA v pondělí na jeho počest vyřadila navždy z užívání startovní číslo 17, se kterým Bianchi závodil.

Je nám líto, video expirovalo.
Poslední rozloučení s Julesem Bianchim proběhlo v Nice
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články