Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Rovanperä v úvodu Belgické rallye havaroval, jeho korunovace se odkládá

Hned ve druhé rychlostní zkoušce Belgické rallye přišel Fin Kalle Rovanperä o šanci zajistit si v devátém závodě mistrovství světa s předstihem titul. Tovární jezdec Toyoty sice vyhrál první měřený test, ale ve druhém chyboval při výjezdu ze zatáčky a havaroval. Jeho vůz se třikrát převrátil přes střechu a Rovanperä nemohl pokračovat. Jezdec i jeho navigátor z vozu vystoupili bez zranění.

Kalle Rovanperä na Belgické rallye
zdroj: ZUMA autor: Nikos Katikis/Dppi

Jednadvacetiletý Fin má v čele šampionátu náskok 94 bodů na druhého Otta Tänaka z Estonska a před startem Belgické rallye měl teoretickou šanci zajistit si jako nejmladší jezdec v historii titul. Potřeboval ale svůj náskok navýšit na 121 bodů, což mohl jen v případě vítězství a nezdaru Tänaka i jeho týmového kolegy Thierryho Neuvilla z Belgie. Rovanperä se může do rallye vrátit s penalizací v sobotu.

Rovanperä vyhrál první měřený test, ve druhém ale chyboval při výjezdu ze zatáčky. Jeho vůz se třikrát převrátil přes střechu a tovární jezdec Toyoty nemohl pokračovat. Jednadvacetiletý Fin i jeho navigátor z auta vystoupili bez zranění.

Rovanperä má v čele MS náskok 94 bodů před Tänakem a před startem rallye měl teoretickou šanci zajistit si jako nejmladší jezdec v historii titul. Potřeboval ale svůj náskok navýšit na 121 bodů, což mohl jen v případě výhry a Tänakova i Neuvilleova nezdaru. Rovanperä se může do rallye vrátit s penalizací v sobotu, kdy se pojede dalších osm erzet.

Belgická rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích v Ypres - po 1. etapě:

1. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) 49:50,4, 2. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -2,5, 3. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -13,7, 4. Lappi, Ferm (Fin./Toyota Yaris) -37,3, 5. Breen, Nagle (Ir./Ford Puma) -56,1, 6. Greensmith, Andersson (Brit., Švéd./Ford Puma) -1:34,5, ..., 48. Černý, Woodburn (ČR, Brit./Ford Fiesta) -9:17,5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články