Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
České ragby

Rovanperä se v Chile ujal vedení, Ogier etapu nedokončil

Po druhé etapě Chilské rallye vede dvojnásobný mistr světa Kalle Rovanperä. Finský pilot vyrazí do závěrečného závodu s náskokem 15,1 sekundy na britského týmového kolegu z Toyoty Elfyna Evanse. Smůla se naopak nadále drží Sebastiena Ogiera.

Po nadějném vstupu do soutěže si další díl smůly vybral osminásobný mistr světa Sébastien Ogier. Francouzský pilot Toyoty po páteční ztrátě vedení a propadu kvůli defektu havaroval ve druhém sobotním testu a etapu nedokončil.

Třetí je Estonec Ott Tänak z Hyundaie, vítěz obou dosavadních vydání soutěže v Jižní Americe z let 2019 a 2023 ztrácí přes půl minuty. Drží se o deset sekund před lídrem mistrovství světa Thierym Neuvillem z Belgie, který má v Chile první šanci získat titul.

Rovanperä se dvakrát s Evansem prostřídal ve vedení a nakonec ho převzal v předposlední etapě dne. Za velmi špatné viditelnosti v mlze byl Evans o 19 sekund pomalejší než finský rival. "Vůbec nic jsem neviděl, šílené," řekl po nakonec předčasně ukončené zkoušce britský jezdec, který si přitom v sobotu připsal polovinu ze šesti dílčích triumfů, zatímco Rovanperä jediný.

"Podmínky byly fakt těžké. Hustá mlha a ty zkoušky patří letos k nejnáročnějším. Nikdy jsem v tomhle nejel," konstatoval i Rovanperä, který v posledním testu dne předčil Evanse o dalších deset sekund.

Soutěž vyvrcholí závěrečnými čtyřmi zkouškami.

Chilská rallye, závod mistrovství světa v automobilových soutěžích – po 2. etapě:

1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota GR Yaris) 2:25:29,4, 2. Evans, Martin (Brit./Toyota GR Yaris) -15,1, 3. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -33,6, 4. Neuville, Wydaeghe (Bel./Hyundai i20) -43,7, 5. Fourmaux, Coria (Fr./Ford Puma) -1:23,0, 6. Pajari, Mälkönenová (Fin./Toyota GR Yaris) -1:49,5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy